Астрономи откриха първата неутронна звезда извън Слънчевата система. Те са

...
Астрономи откриха първата неутронна звезда извън Слънчевата система. Те са
Коментари Харесай

Астрономи откриха първата неутронна звезда извън Слънчевата система

Астрономи откриха първата неутронна звезда отвън Слънчевата система. Те са употребявали данните от телескопите в обсерватория в Чили и от обсерваторията на НАСА Chandra X-ray. Звездата се намира на 200 хиляди светлинни години от Земята в Малкия Магеланов облак. Около нея са останките от свръхнова, известна като Е0102.

Неутронните звезди са построени напълно от неутрони, като плътността на веществото в центъра им е голяма. Те не са огромни по размери, само че за сметка на това се въртят с голяма скорост в самото начало на съществуването си, след което стартират да забавят ход. Наричани са още пулсари. Неутронните звезди се раждат при експлоадирането на свръхнова.

Магнитното им поле е доста по-интензивно от това на елементарните звезди. При въртенето към оста си неутронната звезда изхвърля електрони, които се улавят от магнитното поле и могат да избягат единствено през магнитните полюси в двете срещуположни страни на звездата.

Данните от обсерваторията Chandra X-ray посочили, че остатъците от Е0102, която е открита преди към 30 години, са образували огромна пръстенова конструкция, която се намира към новооткритата неутронна звезда. Предполага се, че тя се е появила при детонация на свръхнова преди към 2 хиляди години, само че към момента не се знае дали Е0102 е тази свръхнова.

Досега са открити десетина неутронни звезди в Слънчевата система. Бройката им не е точна, защото към момента има разногласия дали някои от тях са тъкмо пулсари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР