Астрономи откриха астероид, който обикаля около Слънцето със Земята от

...
Астрономи откриха астероид, който обикаля около Слънцето със Земята от
Коментари Харесай

Астрономи откриха фалшива луна, която обикаля Слънцето със Земята от над 2000 години 


Астрономи откриха метеорит, който обикаля към Слънцето със Земята от над две хилядолетия.

Учените от обсерваторията Pan-STARRS в Хавай забелязали обекта, кръстен 2023 FW13, през март тази година. Първоначално те считали, че той обикаля към Земята, което би означавало, че е луна.

След наблюдения на метеорита обаче, излиза наяве, че той в действителност обикаля към Слънцето, в съвсем идентична орбита с тази на Земята, което значи, че 2023 FW13 е т. н. подправена луна.

„ Земята не играе значима роля за придвижването на метеорита. Просто късмет “ разяснява Алан Харис, астроном от Института за галактически науки.

Появата на подправени луни не е рядко събитие, само че те нормално прекарват не повече от няколко десетилетия в близка орбита с тази на Земята. Според изчисленията на учените от Pan-STARRS обаче, 2023 FW13 е наоколо до нашата планета от към 100 години прочие Хр., или над 2000 години.

Астероидът, който е с диаметър към 20 метра, бе публично разгласен за „ прочут обект “ и бе систематизиран като неопасен за Земята. Той обикаля към Слънцето на 9 милиона благи от Земята. За съпоставяне Луната се намира на 238 855 благи.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР