Астрономи намериха няколко обяснения за загадъчното поведение на междузвездния астероид

...
Астрономи намериха няколко обяснения за загадъчното поведение на междузвездния астероид
Коментари Харесай

Учени предложиха нови обяснения, свързани с небесното тяло Оумуамуа

Астрономи откриха няколко пояснения за загадъчното държание на междузвездния метеорит Оумуамуа, който усили скоростта си, напускайки Слънчевата система, заяви Сайънс нюз.

Макар някои учени да считат, че това небесно тяло е галактически транспортен съд на извънземни, анормалните промени в скоростта му могат да се дължат на естествени аргументи.

Според астронома Амая Моро-Мартин от Института на галактическия телескоп в Балтимор, ускорението на метеорита Оумуамуа се изяснява с въздействието на слънчевата светлина върху повърхността му и с дребната му маса. При това небесното тяло евентуално е с пореста конструкция, формирана от слепени частици лед. В подобен случай плътността на метеорита е 0,00001 грама на куб. см, а това го прави нежен.

По мнението на Зденек Секанина от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорния, Оумуамуа е останка от комета, лишена от лед и летливи газове. Резултатите от компютърно моделиране демонстрираха, че сходни небесни тела са порести фрагменти, които са лишени от летливи субстанции, формирани са от едва свързани между тях частици прахуляк и имат екзотична форма. Те са с по-голяма компактност спрямо предполаганата от Моро-Мартин, само че са нежни.

Астрономът Грегъри Лафлин от Йейлския университет счита, че Оумуамуа е несъдържащ газове пай лед. Той отделя ускоряваща го бликам водна пара, която галактическият телескоп "Спицър " не е съумял да открие.

Оумуамуа е първият открит от индивида междузвезден обект. Астероидът с форма на пура е дълъг 400 метра и с диаметър към 30 метра. Обектът бе открит през октомври 2017 година на разстояние 0,25 астрономически единици от Земята. Учени заключиха, че Оумуамуа съдържа доста лед, въпреки да не бяха следени признаци за дегазация при минаването на метеорита покрай Слънцето. Когато обектът стартира да напуща Слънчевата система, скоростта му ненадейно се усили, а не понижа, както предвидиха астрономите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР