Астронавтът Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 г.

...
Астронавтът Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 г.
Коментари Харесай

Ражда се първият лунен астронавт Нийл Армстронг

Астронавтът Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 година в град Уапакънета, щата Охайо. Той е участник в два галактически полета и става първият човек, стъпил на Луната. Армстронг е авиоинженер, водач от Военноморския флот, летец-изпитател и академични учител.

Преди да стане астронавт, Армстронг е офицер във Военноморския флот и служи по време на Корейската война. След нейния край получава бакалавърска степен от Университета „ Пардю “ и работи като летец-изпитател в Националния съвещателен комитет по въздухоплаване, извършвайки над 900 полета. По-късно пази магистратура в Университета на Южна Калифорния.

През 1962 година Армстронг се включва в Астронавтския корпус на НАСА. Извършва първия си полет в Космоса като команден водач на „ Джемини 8 “ през март 1966 година, ставайки първият граждански астронавт на НАСА с полет в Космоса. Извършва и първото съединяване на два галактически апарата дружно с водача Дейвид Скот.

Вторият и финален галактически полет на Армстронг е като пълководец на „ Аполо 11 “. Той води до първото приземяване на хора на Луната, през юли 1969 година. Армстронг и водачът на Лунния модул Едуин Олдрин се спускат на лунната повърхнина и прекарват два часа и половина отвън апарата, до момента в който Майкъл Колинс остава в окололунна орбита в командно-обслужващия модул. Тримата са наградени с Президентски орден на свободата и Златен орден на Конгреса, а Армстронг получава и Космически орден на достойнството на Конгреса на Съединени американски щати.

Нийл Армстронг умира в Синсинати на 25 август 2012 година след затруднения при осъществен коронарен байпас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР