Аспаруховият мост е построен точно преди 46 години - на

...
Аспаруховият мост е построен точно преди 46 години - на
Коментари Харесай

Аспаруховият мост е построен точно преди 46 години

Аспаруховият мост е издигнат тъкмо преди 46 години - на днешна дата през 1976 година. Правителственият период за стартиране на обекта Аспарухов мост е 30 септември 1976 година, само че е приключен предварително. Открит е на 8 септември 1976 година от ръководителя на Държавния съвет Тодор Живков. Междувременно новият канал е открит на 1 септември, а първия транспортен съд минава на 4 септември. Строежът на моста стартира при започване на 1973 година, оповестява " Морето ".

Благодарение на внушителните си размери, Аспаруховият мост се е трансформирал в един от знаците на град Варна. Дължината на моста е 2050м.,а височината му е 50м. Аспаруховият мост е мостът с максимален отвор в България - 160 m.

Мостът свързва кварталите Аспарухово и Галата с централната част на града, като съставлява единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Той е част от автомагистрала Черно море и Европейски път E87.

Средната част е стоманена непрекъсната греда с три отвора (80+160+80 m),с височина 50 м, проектирана от Димитър Димитров, а методите към нея са от стоманобетонни елементарни греди. Под него минават кораби, с цел да доближат пристанище „ Варна Запад “.

Преди Аспаруховият мост да бъде издигнат, превозът сред Варна и Бургас е бил по-затруднен. Каналът сред езерото и морето е било преодоляван чрез преносим железен мост, вдигащ се при прекосяване на кораби, който съществува и понастоящем. Това извънредно е забавяло стопанските и туристическите връзки сред Северна и Южна България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР