Асоциацията на университетските болници в България публикува странно отворено писмо,

...
Асоциацията на университетските болници в България публикува странно отворено писмо,
Коментари Харесай

Директорите на болници се засегнаха, че обществото обсъжда заплатите им

Асоциацията на университетските лечебни заведения в България разгласява необичайно отворено писмо, в което показва неодобрение от общественото разискване на заплатите на шефовете на най-големите лечебни заведения в страната.

В писмото се подлага на критика " периодическото спекулиране " с възнагражденията им, което се употребило за " конфигуриране на една част от обществото против друга ", като обръщат внимание, че заплатите им се пресмятат по формула, избрана в Закона за обществените предприятия.

Това, което липсва в декларацията им, е пояснение на казуса, осветлен от абсурда в " Майчин дом " - а точно, че шефовете съчетават контракта си за ръководство с здравна процедура, която в някои случаи се оказва в пъти по-скъпоплатена.

В случая с проф. доктор Иван Костов от АГ болничното заведение - сумата от месечните му доходи е стигнала до 68 000 лева към май 2022 година, или съвсем 8 пъти повече от лимита съгласно контракта му за ръководство. За цялата 2022 година той е заявил малко над 285 000 лева заплата, само че спомагателните му приходи от здравна активност са над 400 000 лева

Позицията на Асоциацията на университетските лечебни заведения, подписана от проф. доктор Красимир Иванов (който е и някогашен ректор на Медицински университет - Варна), се възмущава и от следното:

" Интересно за какво не се написа за възнагражденията на членовете на органите за ръководство на надзор на банките, на ВиК сдруженията, на електроразпределителните сдружения, на строителните компании, на депутатите, министрите и така нататък ".

Въпросът, който слагат, звучи необяснимо на фона на добре известното обвързване на шефовете на лечебни заведения да заявяват обществено имуществото си пред КПКОНПИ.

Ръководителите на болнични заведения - без значение дали са частни, държавни или общински - са длъжни да афишират имотното си положение всяка година, в случай че ръководените от тях сдружения се финансират от бюджета на НЗОК и/или от държавния или общински бюджет.

Използването на обществен запас е естествено съображение за висок публичен интерес - това важи за общо 50 вида висши обществени длъжности, съгласно Закона за противодействието на корупцията.

Същите имотни заявления подават и депутатите, и министрите, и ръководителите на регулатори (като НЗОК), и ръководителите на пратии, администрации, държавни медии и други Съответно, всяка година тази информация се отразява във всички национални медии.

Какво е обяснението на шефовете на лечебни заведения?

По закон техните заплати се образуват по сума от бални единици - членовете на Управителни препоръки, които са овластени да ги съставляват, да вземем за пример пресмятат заплатите си като общ брой от точки, умножени със 150% от минималната работна заплата за България от предходния месец.

Сборът от бални единици се дефинира по 6 критерия: стойност на активите, средносписъчен брой на личния състав, изменение на рентабилността на приходите, изменение на финансовия резултат, изменение на добавената стойност на един ангажиран и положение на отговорностите на предприятието.



Колкото по-добро е финансовото положение на болничното заведение и колкото по-голяма е тя (като активи и персонал), толкоз повече бални единици се прибавят към формулата за заплатата на шефа.

В случая с ръководителя на " Майчин дом " проф. Костов - договорът му за ръководство е планувал, че заплатата му не може да бъде повече от 12-кратно умножение на минималната работна заплата за страната.

Критериите наподобяват съответстващи и обективни на хартия - само че казусът поражда поради обстоятелството, че шефът на " предприятието " болница не е единствено управител, а и практикуващ доктор във властова позиция по отношение на останалия личен състав.

Проверката по случая с " Майчин дом " демонстрира, че ръководителят ѝ прави прегледи, оперира, получава пари от платени услуги като " избор на екип " и настрана от това работи като доктор в частен център, макар подозренията за нарушаване на трудовото законодателство с спомагателните безсрочни цивилен контракти към главния трудов контракт и още по-проблематичните подозрения за спор на ползи.

По данни на " Капитал " - началните съществени заплати за редови лекари в същата болница се оказват под минимума, контрактуван по груповия контракт, а действителното им възнаграждение се образува с в допълнение материално стимулиране, пари по клинични пътеки, избор на екип и платени услуги от пациентите.

Това отваря фрапантна " ножица " сред главния личен състав на болничното заведение и нейното управление, което е упреквано и в субективно " фаворизиране " на едни медици по отношение на други.

Законът не не разрешава на шефовете да упражняват и здравната си активност, и да получават възнаграждение за нея - само че очевидно системата позволява изкривявания, които демотивират лекарите и основават неодобрение при пациентите и жителите.

Бившият здравен министър и шеф на " Александровска " Костадин Ангелов позволява възможни законови промени, които да вкарат изискване: шефове да могат да реализират лечебна активност в лечебното заведение и/или в дъщерните му сдружения, само че без право на заплащане за нея, с цел да няма спор на ползи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР