Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обсъди със заместник-министъра

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обсъди със заместник-министъра
Коментари Харесай

АИКБ обсъди със заместник-министъра на икономиката предложенията за инвестиране на средствата от ЕС за възстановяване на българската икономика

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) разиска със заместник-министъра на стопанската система Стамен Янев предложенията за вложение на спомагателни финансови средства от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ за превъзмогване на отрицателните последствия от пандемията КОВИД-19 и новия инструмент за възобновяване “Следващо потомство Европейски Съюз ”.

За идващия програмен интервал страната ни ще разполага с опция за достъп до финансов запас в размер на 29 милиарда евро. Освен средствата по Многогодишната финансова рамка - 2021-2027, които ще са на обща стойност 16,7 милиарда евро, се чака да проработи и новият проект с антикризисни ограничения на Европейски Съюз – Next Generation EU, с бюджет за България от над 12,3 милиарда евро. Страната ни ще получи и спомагателни целеви средства за поддръжка на изоставащите райони в размер на 200 млн. евро.

„ В лицето на АИКБ ние виждаме сътрудник, посредством който, имам вяра, че ще работим сполучливо за възстановяване на бизнес средата и установяване на предпочитаните за систематизиране на средствата от Европейски Съюз за възобновяване на българската стопанска система. През последния месец ускорихме внезапно работата по антикризисните ограничения за поддръжка на бизнеса и към този момент 70% от безвъзмездната помощ за микро- и дребни предприятия е разплатена. Очаквам до края на месеца да я разплатим изцяло, а в границите на идващите 2-3 месеца да разплатим и програмата за поддръжка на междинни компании. Надявам се, че до края на 2020 година ще успеем да дадем старт и на двете процедури по механизма ReactEU. Едната е ориентирана към поддръжка на МСП за възобновяване и евентуален напредък и е с бюджет от 200 млн. лева Втората е за цифрови и зелени нововъведения, а нейният потенциал е 191 млн. лева “, съобщи заместник-министърът на стопанската система.

По думите на Стамен Янев с присъединяване на Асоциацията на индустриалния капитал в България и в границите на месец ще започват две нови процедури за безплатна помощ, които са ориентирани към така наречен „ огромни дребни “ предприятия и за адаптиране на индустриални процеси и условия на труд при КОВИД-19, както и на договаряне на схемата за увеличение на индустриалния потенциал на дребните и междинните предприятия.

На срещата Асоциацията разиска с министъра и своите 10 оферти за възстановяване на бизнес климата, понижаване на административните загради и по-доброто контролиране. Част от тях са влизане в действие на признатите промени за определянето на такса „ битови боклуци “, посредством които се вкара правилото „ замърсителят заплаща “; отпадане на въведената като краткотрайна антикризисна мярка първите 3 дни от болничните да са за сметка на работодателя; въвеждане на правилото на безмълвното съгласие; преустановяване на непозволената държавна помощ за " Ей и Ес – 3С Марица изток 1 " и " Контур Глобал Марица изток 3 " посредством въвеждане на механизъм за капацитет; разработване на механизъм за установяване на национална минимална работна заплата и минимални работни заплати по сектори и отпадане на установяване на минимални осигурителни приходи по главните стопански действия и квалификационни групи професии; унищожаване на рестриктивните прагове за наложителен финансов одит и уеднаквяването им с другите прилежащи на България държави; смяна в дефиницията на МСП и др.

„ Свидетели сме на ускорение на ограниченията за поддръжка и възстановяване на разговора с бизнеса, което се вижда и от последните решения на Комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. И тези обстоятелства единствено ни дават учредения да желаеме и търсим усилване на съдействието ни с Министерството на стопанската система. Ние доста разчитаме на поддръжката на министерството за реализиране с общи старания на по-добра бизнес среда и оттова – на ускорение на икономическия напредък “, съобщи по време на събитието ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

Националният съвет разиска и плана за механизъм по договаряне и установяване на размера на минималната работна заплата за страната, като даде мандат на АИКБ да подпише рамково съглашение с другите национално показани работодателски и синдикални организации. Целта на предложенията, заложени в него, е МРЗ да се дефинира първо за страната, и в следствие браншовите структури на представителните национални организации на служащите и чиновниците и на работодателите да започват договаряния за установяване на минимални работни заплати по стопански действия и квалификационни групи специалности.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР