Асоциацията на европейските журналисти - България, разпространи днес позиция, с

...
Асоциацията на европейските журналисти - България, разпространи днес позиция, с
Коментари Харесай

И Асоциацията на европейските журналисти-България поиска оставката на Соня Момчилова

Асоциацията на европейските публицисти - България, популяризира през днешния ден позиция, с която осъжда думите на ръководителя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, която окачестви нещастието в Буча като украинска агитация.

" Отричането или неглижирането на всеобщи убийства може да бъде несъмнено като " език на омразата " и излиза от границите на свободното изложение. (...) " За европейските институции сигурно е шокиращо, че ръководител на регулаторен орган на страна - членка на Европейски Съюз, е направил такова изявление ",, се споделя в позицията.

В нея се напомня, че предишния вторник Момчилова взе участие в предаване на влогъра Асен Генов, предавано в канала в Youtube. Там тя загатна името на трагично известния украински град измежду още няколко тайни теории и недоказани хипотези, които съгласно нея са " украинска агитация ".

" Практиката на Европейския съд по правата на индивида е безапелационна, в редица свои решения като " Гароди против Франция ", " М`Бала, М`Бала против Франция ", " Уилямсън против Германия " съдът отхвърля да почете претенциите на ищци, които са били наказани от съответната страна за отказване на холокоста, се споделя още в позицията. Съдът не приема, че е нарушено правото им на свободно изложение, обезпечено от член 10 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (свобода на словото), и показва, че сходни позиции са в несъгласие с главните полезности на конвенцията, изразени в уводната ѝ част, а точно правдивост и мир. "

Според Асоциацията на европейските публицисти - България, отричането на геноцид се възприема като отказване на правото на битие на даден народ. То може съществено да накърни възприятията на наследниците на жертвите, само че и на всички представители на съответната група.

" Случилото се в Буча занапред ще бъде обект на интернационално наказателно правораздаване, само че съществуват доста и недвусмислени свидетелства от авторитетни задгранични медии и публицисти за следствията от окупацията на този дребен украински град от съветската войска, написа в текста на публикуваната през днешния ден позиция. В същото време бяха видяни голям брой опити за изфабрикувани материали, които да объркат публичното мнение и да внушат, че закононарушенията в Буча са част от военната агитация. Всички тези изфабрикувани материали са били опровергавани неведнъж и е доказвано, че не дават отговор на истината. "

По-нататък в текста се напомня, че звеното за битка с дезинформацията на Европейския съюз към този момент разгласява специфичен разбор, отдаден на една година кремълска дезинформация по въпроса.

Припомняме, че през вчерашния ден самостоятелни публицисти изпратиха Писмо до българските институции, в които желаеха оставката на шефа на Съвет за електронни медии Соня Момчилова. По-късноСЕМ обществено се разграничи от казаното от Момчилова с обява в уеб страницата си, само че самата тя не е давала изказване по въпроса.

В сряда посолството на Украйна в София популяризира изказване, в което осъди държанието на Момчилова и изиска реакция от българските институции. Не закъсня реакцията и на дипломатите от Съединени американски щати, които също излязоха с остра позиция във връзка циничното изказване на ръководителя на Съвет за електронни медии

От асоциацията напомнят също, че за жалост това не е първият случай на сходно държание от страна на Соня Момчилова. Преди няколко дни тя си разреши да популяризира фотография на банер, който явно нямаше връзка с уредниците на " София прайд ", с цел да насажда отрицателни настроения против събитието.
" За жал, отричането на всеобщи убийства е част от инструментариума на кръговете, които употребяват дезинформацията, с цел да сеят разделяне в актуалните общества, написа в позицията на Асоциацията на европейските публицисти - България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР