Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) настоява българските власти незабавно да

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) настоява българските власти незабавно да
Коментари Харесай

АЕЖ настоява за незабавна реакция на България по повод обявеното от Русия издирване на Христо Грозев

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) упорства българските управляващи неотложно да реагират на новината, че Христо Грозев от проверяващия уебсайт, е разгласен за търсене от съветското държавно управление.

„ В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да стачкува против дейностите пред съветския дипломат “, се споделя в мнение на.

разгласен за търсене от Русия. В известие на министерството на вътрешните работи на Русия се споделя, че Грозев е търсен за нарушение на " член от Наказателния кодекс на Руската федерация ", като не излиза наяве какви тъкмо са хипотетичните нарушавания.

„ Настояваме също по този начин българската прокуратура да изнесе неотложно настояща информация за развиването на всички следствия по разкритията на Bellingcat, а точно дейностите на сътрудници на ГРУ на българска територия, опита за ликвидиране на предприемача Емилиян Гебрев, сина му и чиновник на компанията на Гебрев през 2015 година “, споделяха от АЕЖ.

" В първия работен ден на Народното събрание ще предложа да повикаме министъра на външните работи на чуване в комисията по външна политика ", написа във Facebook депутатът от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер.

Христо Грозев разяснява в Туитър, че не знае повода да бъде разгласен за търсене. В края на юли тази година представител на Федералната работа за сигурност на Русия сподели в ефира на телевизионния канал " Росия-24 ", че Грозев е взел участие в опит за похищение на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му интервенцията е проведена от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал дейностите на участниците в нея.

До този миг няма реакция на българските управляващи.

Bellingcat е уебсайт, който се занимава с разбор на данни. Той е учреден през 2014 година от от английския блогър Елиът Хигинс. Сайтът притегли вниманието на съветските управляващи след издание на следствието по случая свалянето на полет MH17 на самолетна компания " Малайзия Еърлайнс " над Украйна през 2014 година, при което починаха 298 души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР