Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ) и Българската академия на

...
Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ) и Българската академия на
Коментари Харесай

Индустрията и БАН искат създаване на група за безпилотна авиация

Асоциацията на Българската авиационна промишленост (АБАИ) и Българската академия на науките (БАН) излязоха с предложение за основаване на Независима Експертна група за Българската безпилотна авиация към Министерството на превоза и известията (МТС) за по-бързото развиване на Безпилотните системи и имплементирането на U-Space в България, оповестиха от УС на АБАИ. То е отправено към министъра на превоза Николай Събев с писмо 063/10.01.2021 година по разказа на авиоорганизацията. В тази връзка проф. Димо Зафиров от Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките съобщи:

„ Свидетели сме на бързото и мощно развиване на нововъзникващата „ висока “ технология – летящите роботи. В света във въздуха непрекъснато се намират хиляди от тях, като областите им на приложение непрекъснато се уголемяват. Всички прогнози сочат бързо повишаване на приходите и постигане на милиардни обороти от продажби и услуги. Очаква се и бързо повишаване на заетите в тази високотехнологична сфера – единствено в Европейски Съюз предвиждаме те да доближат над 100 000 високоспециализирани експерти през идващите няколко години. Широкото приложение на летящите роботи ще обезпечи и доста повишение на качеството на живот на популацията. “

Целите на НЕГ-ББА-МТС включват основаване на Система за бързо развиване на Безпилотна авиация в България и за заемането на водеща позиция в района, както и обезпечаване на безвредни полети с БЛА и удобни условия за развиване на бизнеса с тях.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР