Асоциация Прозрачност без граници представя днес годишната класация, която отразява

...
Асоциация Прозрачност без граници представя днес годишната класация, която отразява
Коментари Харесай

Награждават Община Русе за висока прозрачност и отчетност

Асоциация " Прозрачност без граници " показва през днешния ден годишната ранглиста, която отразява антикорупционния потенциал на основни институции и браншове

Събитието ще бъде с фокус върху най-добре представилите се общини – обект на проучване в локалната система за честност като причина за икономическо развиване на районите. Ще бъдат показани най-хубавите практики и триумфи в провеждането на политиките за успеваемост, бистрота и отчетност на локално равнище. " Прозрачност без граници " провежда това събитие по отношение на план " Индекс на локалната система за честност ".

В изявление за предаването " Преди всички " на изпълнителният шеф на асоциацията Калин Славов уточни изводите:

" Наблюдава се едно затваряне на институциите във времето на Ковид рецесията, което няма по какъв начин да не докара до понижаване на отчетност и бистрота, както и на методите за връзка с жители и бизнес. Това е неприятна наклонност. Но има и светли лъчи на общия декор. Две от оценките, които през днешния ден ще бъдат дадени – на Русе и Бургас, ще бъдат за най-вече отчетност на кмет и на общински съвет. Добри практики продължава да има, въпросът е, че те би трябвало да се популяризират навсякъде. Една от концепциите на плана е тъкмо това - диалогът сред локалните управляващи, припознаването на положителните практики и в същото време тяхното разбиране. Много постоянно не става въпрос за съществени промени, а за организационни дейности и за повече интензивност за даване на информация ".

Славов даде образец с общински съвет и кмет - втори или трети мандат, при които се следи доста оттегляне от предходните им позиции. Това бяха общини, с които бяхме работили и бяха дръпнали напред, а в този момент виждаме декаданс, сподели той и изясни, че продължителният мандат не е гаранция, че води до вектор на напредък.

" Някъде се позагуби връзката сред локална власт и локално самоуправление, изключително в интервала на рецесията, и жителите престанаха да бъдат дейни в търсенето на информация и във взаимоотношението си с локалните управляващи. А локалните управляващи по един комфортен за тях метод започнаха да се отдръпват. Разкъса се тази връзка. Като че ли това ще бъде една от дилемите – да се възвърне ", разяснява Калин Славов. Според него в този момент гражданското общество стартира още веднъж да се пробужда.

Той изброи най-често срещаните проблеми при общините: " Липса на стратегия за активността на кмет. Липса на доклади за тази активност. Общински препоръки, на които публичността им стига до там, че просто са поставили лист с имената на общинските съветници и нищо друго. Всичко, което дава чувството за видимостта на активността на тези общински препоръки ".

Според него в доста от случаите връзката с жителите или е подценена, или силите не са стигнали. Не имам вяра да попаднем на случай на някаква зла предумисъл, уточни той. Според него с малко помощ и тенденция нещата биха могли да се подобрят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР