Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати апел до

...
Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати апел до
Коментари Харесай

Земеделците искат от властта план за сектора и сценарии за войната в Украйна

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати зов до президента Румен Радев, до служебния министър-председател Гълъб Донев и до служебния министър на земеделието Явор Гечев с искане за отбрана на българските фермери.

" Призоваваме за навреме взимане на национално политическо решение България да не поддържа удължаването с още една година на ограниченията за либерализация на търговията със селскостопански артикули от Украйна, посредством което ще отбраните бъдещето на селскостопанския бранш ", упорстват от Асоциацията.

От там акцентират, че фермерите от България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия са най-големите пострадали през последната година, които понасят цената на солидарността на Европейски Съюз с Украйна от безмитния импорт на украински артикули.

Цена, която отпусканите национални и европейски помощи, не са в положение да компенсират - от една страна поради бавните решения на институциите, въпреки това - фермерите са сложени в непредвидима и несигурна среда на политически решения, застрашаваща освен устойчивостта и конкурентоспособността, само че и бъдещето си оцеляване, което неизбежно ще се отрази на продоволствената сигурност, живота и темпа на развиване на стопанската система в селските региони като цяло, изброяват от Асоциация на земеделските производители в България.

Българските аграрни стопани са пред съществени проблеми и провокации:
затруднена/невъзможна реализация на продукцията. изчерпан складов потенциал за предпазване на зърно към този момент над година, съпроводен със съответните разноски и загуби- изключително изострящ се проблем на прага на прибирането на новата годишна продукция 2023 г. ценови напън и слаба интензивност на вътрешния селскостопански пазар , пазарните цени през последните няколко месеца на всички всеобщо отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разноските, направени за тяхното произвеждане по време на най-високия растеж в цените на торове, горива, сила, фуражи, препарати и пр. дъмпингиране на цените на вътрешния пазар (най-вече при зърнени и маслодайни култури, мляко, яйца, птиче месо) вследствие на влизащите безотговорно количества селскостопански артикули евтино от Украйна, освен това със противоречиво качество, защото остават освободени от надзор на качеството и ЕС- стандарти. мощно влошена конкурентоспособност на българските стопанства заради липса на ликвидност, растяща задлъжнялост, некадърност на българската продукция да се конкурира с влизаща от Украйна евтина такава, заради обстоятелството, че българските селскостопански стоки/продукти се създават при съблюдаване на най-високите в света европейски условия във връзка с околна среда, здраве, сигурност, биоразнообразие и пр.
Отчитайки от една страна невъзможността да бъде планувана продължителността на военния спор в Украйна , неговото задълбочаване или разрешаване, както и неизвестността от това на каква цена, за какъв брой време и при какви условия след неговия край ще се завърнем към положението преди февруари 2022 година, а от друга- безапелационната позиция на Европейска комисия да продължи да поддържа Украйна, в това число помагайки на нейните аграрни стопани при засаждането и развъждането на зърнени култури и маслодайни семена, улеснявайки техния експорт (чрез коридорите за взаимност и самодейността за черноморско зърно, както и посредством краткотрайно унищожаване на всички мита и квоти върху техния износ), и от трета страна- забележимата липса на споделена взаимност от Европейски Съюз за българските фермери.

От АЗПБ приканват българските държавници да упорстват и изискат от Европейска комисия с изключение на да следи въздействието на военния спор върху земеделските стопани от Европейски Съюз, да се ангажира навреме с справедлива оценка на въздействието на въведените през 2022 година посредством Регламент (ЕС) 2022/870 ограничения за либерализация на търговията със селскостопански артикули от Украйна, да оцени мащаба на действителните резултати и в подтекста на бъдещата резистентност, конкурентоспособност и капацитет за " зелена " промяна на бранша. Въз основа на тази справедлива оценка да създаде сюжети и проект за деяние при разнообразни сюжети за дълготрайност на военния спор , на които да се базират всички нови политически решения на европейските институции, в това число във връзка с солидарната поддръжка.

АЗПБ декларира, че държавническите решения ще предопределят бъдещо на бранша .

Председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов инициира свикването на изключително съвещание, което ще се състои на 10 април 2023 година На идното съвещание ще бъдат разисквани и координирани общи дейности от страна на земеделската общественост и държавната администрация по тематиката за недопускане удължаването на краткотрайните ограничения на либерализираната търговия.

Приканват се всички членове да се причислят към към този момент проведените ефикасни митинги през днешния ден и на следващия ден на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.
 Търсим поддръжка от Европейски Съюз за земеделието поради вноса от Украйна
Търсим поддръжка от Европейски Съюз за земеделието поради вноса от Украйна

Вносът на слънчоглед съставлява " сериозен проблем ", сподели зам.-министър Георги Събев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР