Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) започва изпълнението на

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) започва изпълнението на
Коментари Харесай

АИКБ стартира проект за развитие на дигиталните умения



Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) стартира осъществяването на план " Развитие на цифровите умения ", оповестиха от Асоциацията.

Проектът e финансиран от Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси 2014 - 2021 " и е ориентиран към развиване на цифровите умения на работната мощ.

Проектът " Развитие на цифровите умения " цели транспониране на настоящите политики на Европейска комисия за усъвършенства и развиване на цифровите умения в подтекста на Европейската цифрова тактика.

Основната цел на плана е превъзмогване на несъответствията в региона на цифровите умения и познания, привеждането им в сходство с потребностите на бизнеса и по този метод ускорение на дигитализацията. Същинските действия по плана ще започват с осъществяването на изследване за определяне на потребностите от цифрови умения на работната мощ по избрани като основни за пилотните браншове специалности, следващо тестване на настоящите умения посредством особено създадени принадлежности за оценка на цифровите пълномощия и правене на тази основа на разбор на несъответствията и на положението и потребностите от цифрови умения на три равнища за всяка разпозната специалност.

Дигиталните умения са тези, нужни за потребление на цифрови устройства, информационни приложения и мрежи за достъп и ръководство на информация, само че въпреки това, тези умения са към този момент наложителни в ерата на Индустрия 4.0 и все по-мащабното и бързо нахлуване на осведомителните технологии във всички бизнес браншове изисква все по-напреднали цифрови умения свързани с съответни бизнес процеси.

Именно към идентифициране на тези умения е ориентиран планът на АИКБ, като той планува осъществяването на общо девет съществени действия ориентирани към създаване, тестване и валидиране на унифицирани профили за цифрови умения по основни професии/длъжности, секторни квалификационни рамки и образователни стратегии за развиване на цифровите умения в 13 пилотни бранша от основно значение за българската стопанска система.

Проектът е пилотен като се чака постигнатите по него резултати да бъдат основа за осъществяване на действия по новата Програма „ Развитите на човешките запаси “ 2021-2027 година ориентирани към национално развиване на цифровите пълномощия. След привършване на плана всички резултати ще бъдат благосъстоятелност на Министерство на труда и обществената политика на България (МТСП).

Проектът е с интервал на осъществяване 20 месеца, а утвърденият бюджет е в размер на 2,05 млн. лева от които 1,74 млн. лв. съфинансиране от Европейския обществен фонд и 307,87 хиляди лева  национално финансиране.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР