АЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за няколко

...
АЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за няколко
Коментари Харесай

САЩ обвиниха руски хакери за най-големите кибератаки в света

АЩ упрекнаха шестима хакери от съветското военно разузнаване за няколко от най-големите хакерски атаки в света.

Шестте лица и съконспираторите им са употребявали злотворен програмен продукт, с цел да правят хакерски атаки във Франция, Грузия, Нидерландия, Южна Корея, Украйна, Англия и Съединени американски щати, се споделя в обвинителния акт, представен от организациите.

Сред целите на хакерите са били електроенергийната мрежа на Украйна, френските избори през 2017 година, Зимната олимпиада в Южна Корея през 2018 година, Народното събрание на Грузия и американски лечебни заведения.

"Днес министерството (на правораздаването на САЩ) упрекна тези съветски офицери в осъществяването на най-подривната и разрушителна поредност компютърни офанзиви, приписвана на една единствена (хакерска) група, в това число посредством потреблението на зловредния програмен продукт "Нот Петя " (NotPetya) ", заяви заместител основният прокурор на Съединени американски щати по националната сигурност Джон Демърс.

USA bring charges against Russian secret service staff attacks due to cyber
— News Mansion (@NewsMansion)
Шестте лица са част от група , наричана от специалистите по киберсигурност с името "Сандуърм Тийм " (Sandworm Team). Единият от обвинените, Анатолий Ковальов, има повдигнати обвинявания отпреди това за интервенция в американските президентски избори през 2016 година

Според обвинителния акт шестте лица са офицери от съветската военна разследваща работа ГРУ. Що се отнася до хакерската атака против френските избори през 2017 година, в обвинителния акт се показва, че нейна цел е била да вземем за пример партията на президента Еманюел Макрон.

Що се отнася до Зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея, през 2018 година, на нея беше неразрешено присъединяване на съветски спортисти поради държавно спонсорирана допинг стратегия.

Сред обвиняванията обаче няма такива за интервенция в американски избори. Според прокуратурата на Съединени американски щати задачата на хакерските атаки, за които са упрекнати лицата, е била пробутване на геополитическите ползи на Русия.

Англия упрекна същата хакерска група за присъединяване в съветска киберофанзива за саботиране на Олимпиадата в Токио, като тяхна цел са били и идните Параолимпийски игри в японската столица. Според английски представители хакерите са правили "кибер разследващи " интервенции по отношение на игрите в Токио, които в началото щяха да се състоят тази година, само че бяха отсрочени поради ковид.

Повече детайлности не бяха дадени, само, че цел са били уредници, снабдители и спонсори на Олимпиадата.

Британският външен министър Доминик Рааб съобщи: "Действията на ГРУ против Олимпийските и Параолимпийските игри са цинични и безразсъдни. Осъждаме ги допустимо най-категорично ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо прикани всички страни да се причислят към привличането под отговорност на шестимата руснаци.

"Подобна киберактивност приказва за цялостно неуважение към публичната сигурност и интернационалната непоклатимост ", се споделя в изказването на Помпейо.

"Дойче веле " заяви също, че управляващите в Съединени американски щати са арестували 8 души по дело за контрабанда за крадена електроника в Русия. Куриерите са били пасажери и чиновници на "Аерофлот ". Държавният департамент анулира над 110 визи на чиновници на съветската самолетна компания.

Съединени американски щати повдигна обвинявания против 10 индивида, обвинени в огромна контрабанда на електроника в Русия. Осем души са задържани, а другите двама се укриват от правораздаването, оповестиха от прокуратурата на ката Ню Йорк.

Staatsunternehmen schmuggelt in riesigen Mengen Elektronik aus den nach, u.a. Apple-Produkte im Wert von 50 Mio$. Acht Verdächtige wurden festgenommen, 110 Visa von Aeroflot-Mitarbeitern widerrufen.
— Krus & Stern (@krus_stern)
Куриери на крадената стока са били пасажери, някогашни и настоящи чиновници на съветската самолетна компания "Аерофлот ".

По информация на следствието, обвинените са внесли в Русия електронни устройства, в това число продукция на компания "Apple ", на обща стойност 50 млн. $. Техниката е била изнасяна без нужните позволения, като доста от устройствата са били крадени.

Един от задържаните от август до декември 2019 година за четири полета отвън Съединени американски щати е изнесъл над 1 000 устройства на "Apple " на обща стойност над 1 млн. $. Друг участник в схемата през октомври същата година е пренесъл в 9 куфара 235 устройства за към 250 000 $.

По време на обиските в границите на следствието у обвинените са открити над 600 000 $ в брой, както и огромно количество електронни устройства. Държавният департамент е осведомен за случая, в резултат на което е анулирал повече от 110 визи на чиновници на "Аерофлот " поради присъединяване в незаконната скица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР