Асеновград. Мулдавският манастир Св. Петка“ край Асеновград е бил важно

...
Асеновград. Мулдавският манастир Св. Петка“ край Асеновград е бил важно
Коментари Харесай

Отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград: Мулдавският манастир „Св. Петка“ край Асеновград е бил важно книжовно средище по време на османското владичество

Асеновград. Мулдавският манастир „ Св. Петка “ край Асеновград е бил значимо книжовно средище за българите по време на османското господство. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград, във връзка храмовия празник на светата обител. По думите му през османското господство манастирската библиотека е имала скъпи ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени от гръцките монаси. „ Манастирът също се свързва и с битката за национално избавление. Той е бил едно от най-сигурните убежища на Апостола на свободата – Васил Левски, чийто барелеф е подложен в каменния дувар пред входа на манастира “, уточни отец Йордан.
Той сподели още, че манастирът се намира на седем километра югоизточно от Асеновград. Според преданието е бил учреден в края на 14-ти или при започване на 15 век, в края на Втората българска страна и началото на османското господство. Три пъти е бил разрушаван от поробителите и по-късно още веднъж възобновяван от родолюбиви българи. Запазен ктиторски надпис над входната врата на църквата свидетелства, че последното възобновяване на разрушените манастирски постройки се е направило през 1836 година. По време на Руско-турската освободителна война, когато турците отстъпвали през Родопите, още веднъж разграбили светата обител.
Към днешна дата манастирът се състои от двуетажни жилищни здания с открити чардаци и висок манастирски дувар. В средата на двора се издига съборна черква с висока камбанария. Църквата е безкуполна, каменна, с обстойно антре. Особено забавна е откритата аркада, сложена върху седем зидани колони, образуващи четири обособени свода. На югозападния ъгъл на аркадата се извисява камбанарията.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР