Асеновград. Ежегодно към местността Лале баир в Асеновград се стичат

...
Асеновград. Ежегодно към местността Лале баир в Асеновград се стичат
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев, ОП „Туризъм“ – Асеновград: Ежегодно в местността Лале баир идват стотици туристи, за да видят и заснемат застрашеното от изчезване диво родопско лале

Асеновград. Ежегодно към местността Лале хълм в Асеновград се стичат стотици туристи, с цел да видят и да снимат застрашеното от изгубване диво родопско лале. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Ивайло Мирчев, специалист в Оперативна програма „ Туризъм “ в Асеновград. По думите му при започване на месец май цъфтежите на лалетата са извънредно атрактивни за хората, които обичат природата. „ Местността е кръстена по този начин поради находището на предпазения от Червената книга на България ендемит – диво родопско лале. Лале хълм се намира в югоизточната част на Асеновград. Това е един нисък хълм, само че действително е първата дипла към Родопите, в северната част на по този начин наречената Асеновградска планина или Добростанския хълм. Скалното било е забавно – в Асеновград го назоваваме „ дребното конче “, правейки отпратка към красивата седловина в Пирин – Кончето. Самият ръд е доста безвреден, могат да минават туристи без никакъв проблем. От западния край е върха, наименуван „ Анатема “. Той е извънредно панорамен към цялото поле, също към Асенова цитадела и Родопите. От другия край се намира параклис, наименуван „ Св. Илия – Гръцкия “. Съвсем в непосредствена непосредственост, на към 500 метра от параклиса, се намира и местността Лале хълм, изясни Ивайло Мирчев.
Местността Лале хълм е оповестена като естествена забележителност през 1978 година, с единствена цел запазването на естественото находище с повърхност от 2 хектара на българския ендемит и предпазено растение – родопско лале. Лале хълм е прекатегоризирана в предпазена околност през 2003 година.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР