Асен Василев предлага промяна на част от данъците. Това твърди

...
Асен Василев предлага промяна на част от данъците. Това твърди
Коментари Харесай

Асен Василев предлага промяна на част от данъците

Асен Василев предлага смяна на част от налозите. Това твърди obektivno.bg

Според изданието смяната ще засегне налозите и осигуровките върху гражданските контракти от 2024 година Предложението било на финансовия министър Асен Василев.

Промяната е заложена в два закона – за налозите върху приходите на физическите лица и в Кодекса за обществено обезпечаване.

Изменения в данъчното законодателство може да лишават правото за понижаване на годишната данъчна основа с 25%. Става дума за приетите разноски за активността по цивилен контракти. В същото време хората биха внасяли с до 5% повече за осигуровки, твърди изданието.

Работодатели и синдикати

Работодатели и синдикати не утвърждават предлагането. Според Добрин Иванов от АИКБ се създава  опция нa правоприлагащите органи на Национална агенция за приходите да поясняват всяко едно правно отношение по собствен метод.

Според него се лимитират опциите на връзките сред чиновник и шеф, които касаят напълно цивилен правни отношения.

“Има две съществени тези, които опонират на здравия разсъдък. Ако аз съм на цивилен контракт и правя разход за това, че си правя разноски със лични сили и средства. И не ми се признава този разход, инстинктивно аз ще мина към друга форма или различен контракт или ще би трябвало да записвам компания ”, уточни Атанас Кацарчев, основен икономист в КТ “Подкрепа ”.

Водещ претекст зад законопроекта е да се разкрият трудови правни отношения, прикрити с цивилен контракти. Не ясно какви биха били приходите, в случай че изменението стане факт.

“Не може да променяш налози, без най-малко в претекстовете или оценката на въздействието да напишеш какъв брой доходи очакваш. Приходите предходната година от подоходно облагане отвън трудови правни отношения са отвън 500 млн., сподели Петър Ганев, старши откривател в ИПИ.

Приходите в хазната

Близо 221 милиона лв. налог върху приходите са заявили физическите лица в границите на данъчната акция, оповестиха от Националната организация за приходите. Крайният период за оповестяване на приходите за предходната година изтече в среднощ, като близо 700 000 данъкоплатци са подали формуляри пред Национална агенция за приходите. Над 83 % от тях са употребявали онлайн опцията.

Според приходната организация броят на подадените данъчни заявления е по-висок по отношение на предходните акции, което се дължи най-много на по-високите облекчения за деца.

От Национална агенция за приходите напомнят, че до 30 септември можем да внесем една промяна в декларацията си, в случай че установим неправилност в заявените данни.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР