Артьомовска месомелачка. Тази фраза се среща все по-често дори в

...
Артьомовска месомелачка. Тази фраза се среща все по-често дори в
Коментари Харесай

Защо “Артьомовската месомелачка” има стратегическо значение

" Артьомовска месомелачка ". Тази фраза се среща все по-често даже в украинската преса, с цел да опише протичащото се покрай град Артьомовск (известен още като Бахмут) в Донбас. Украйна окончателно губи стотици военнослужещи там всекидневно. Защо борбите за този град в последна сметка са от стратегическо значение?

Наскоро военните специалисти, подчинени на Киев, започнаха да твърдят, че кървавите борби за Артьомовск, които се водят сега, са безсмислени за Русия. Според тях даже заемането на този град ще се окаже единствено тактически триумф за Москва, без да се отрази като цяло на хода на спецоперацията. Уж Москва се е насочила към второстепенно направление и харчи прекалено много запаси там.

Но в случай че Артьомовск е толкоз незначителен, тогава за какво ВСУ влагат чудовищно количество жива мощ и техника в отбраната му? Ежедневните загуби на ВСУ в това направление се правят оценка на 300-400 души (по западни данни) на доста дребен сектор от фронта за два месеца - това е злополука с отиващи далеко последствия. Не без причина думата „ месомелачка ” се употребява толкоз постоянно в медиите, с цел да опише протичащото се. Така че за какво въобще е необходим този Артьомовск?

Всъщност това не е просто точка на картата, а един от най-големите транспортни възли в Донбас, а всред останалите под контрола на ВСУ - последният подобен. През Артьомовск до неотдавна минаваха всички пътища за доставяне на ВСУ в Донецко направление. Връзките към селището Часови Яр не работят, защото Часови Яр не дава опция за доставяне на украинските елементи на юг, в посока Донецк, защото пътят от Артьомовск и Часови Яр на юг към този момент е ангажиран.

Ясно е, че част от железопътната инфраструктура е разрушена, само че не е огромен проблем тя да бъде възобновена. От Артьомовск може елементарно да се стигне до Славянск, Северск, Лисичанск, Попасная, Светлогорск, Горловка и Константиновка. Казано по-просто, в случай че нарисувате стрелки от него на картата, тогава нахлуване от Артьомовск може да се извърши към Славянск, Краматорск, Светлогорск и Северск (през Соледар, който също би трябвало да бъде прочистен от съветските войски в близко бъдеще).

Освен това със загубата на Артьомовск ВСУ ще изгубят опцията да контраатакуват в Лисичанско направление и към Сватово. Дори Изюм ще пропадне и съветската войска ще получи нова опора за нахлуване против Краматорск.

В същото време самият Артьомовск, с изключение на географското си местонахождение и разклонението на пътя, няма особена стойност. Няма значими промишлености, водни пътища. Това е затънтено, 12-то по величина населено място от онази част на Донбас, която към момента се управлява от украинските войски.

От политическите плюсове: последователното излизане на границата на ДНР става осезаемо. Освен това Горловка се обстрелва от региона на Артьомовск. И най-малко ще бъде допустимо да се отстрани такава опасност от там.

Още един колорит. Известните отбранителни линии (многокилометрови окопи - " мравуняци " ), построени от ВСУ за осем години по всички правила на военната фортификация, са в по-голямата си част разрушени. ВСУ се изтеглиха на отбранителна линия по права линия от юг на север Артьомовск-Соледар-Северск след загубата на Северодонецк и Лисичанск. Това е нова отбранителна линия, която наподобява доста постоянна, когато се гледаше картата на щаба. По-нататък на запад няма огромни отбранителни линии, като се изключи Краматорско-Славянския укрепен регион. Надграждането му през зимата е проблематично. На доктрина това може да стане, в случай че ВСУ просто се изтеглят от Артьомовск в Славянск и се окопаят там.

Всъщност те постъпваха по този начин от самото начало. Те предадоха Лисичанск и се отдръпнаха в Артьомовск. Но в този момент Артьомовск се трансформира в основна отбранителна позиция в донецкото направление за ВСУ и напускането му към този момент значи раздробяване на фронта без опция за стабилизирането му на дълбочина 50-70 километра или даже по-далеч.

Можете да намерите непотвърдени сведения, че началникът на Генералния щаб на Украйна Залужни сякаш е предложил на Зеленски да напусне отбранителната линия Артьомовск-Соледар-Северск, следвайки образеца на Лисичанск от лятото. Това ще даде опция на Украйна да резервира боеспособни номерирани бригади за отбрана на агломерацията Краматорск-Славянск.

Негативният аспект на сходна маневра ще бъде загубата на способността за дейно доставяне на цялата Донецка формация, което след известно време ще докара до загуба на Авдеевка, Маринка и Угледар. И това е правилото на доминото. И към този момент казахме, че в този момент в Донецко направление заемането на всяко обитаемо място (дори селото с красноречиво име Триизбенка) може да бъде от стратегическо значение.

Сега в Артьомовск ВСУ са съсредоточили 53-та и 54-та бригада, а на север от него - 30-та бригада и 10-а бригада. Освен това 57-ма мотопехотна бригада беше ситуирана покрай Артьомовск, 71-ва егерска бригада беше трансферирана от Сватовско направление и 81-ва обособена въздушно-мобилна бригада от Краснолиманско направление, както и батальонът на 65-та механизирана бригада на ВСУ, която преди този момент се приготвяше за контранастъпление в Запорожие.

С други думи, борбите за Артьомовск не се трансфораха в разпръскване на съветските войски, а по-скоро противоположното: ВСУ бяха принудени небрежно да изтеглят сполучливи елементи от други направления и да ги хвърлят в „ Артьомовската месомелачка “. Опитите за офанзива по Краснолимански и Сватовски посоки замряха. А концепцията за образуване на нахлуване в региона на Запорожие като цяло е забравена.

Пълният лист на подразделенията на ВСУ, участващи сега край Артьомовск, е доста по-широк. Освен изброените, това са 24-та и 62-ра бригада, 3-та обособена танкова „ Желязна “ бригада, 93-та бригада „ Хладни Яр “, 109-та, 112-а, 125-а (Лвов) и 241-ва (Киев) бригада на Териториалната защита. Плюс обособени елементи от артилерията на стратегическия запас на Генерален щаб на ВСУ. И против всичко това от съветска страна работят единствено ЧВК " Вагнер " и обособени елементи на 1-ви армейски корпус на ДНР.

В същото време забележителна част от западните и украинските специалисти не престават да повтарят странната мантра за „ смилането на съветските войски “ в региона на Артьомовск. В реалност се случва тъкмо противоположното. ВСУ към този момент два пъти единствено през ноември бяха принудени да изтеглят елементи от 53-та и 54-та бригади от Артьомовск в Часови Яр и Краматорск за по-нататъшно образуване заради огромни загуби. Тук даже не става дума, че новите талази от мобилизираните в Украйна не са толкоз боеспособни, колкото ветераните от “номерираните ” бригади, макар че това е фактор. Основното е, че се губи структурата на тези бригади.

До 2022 година ВСУ настойчиво се опитваха да преминат към структурата на батальонни групи, наложена от инструкторите на НАТО. Това вършеше работа по време на „ странната война “ от 2016-2021 година, която се сведе до окупацията от ВСУ на избрани сектори от по този начин наречената “сива зона ”. За това бяха заточени батальонните групи на НАТО.

Тогава се оказа, че тези групи не могат да действат независимо, а се нуждаят от поддръжката на артилерия и бронирани машини. А артилерията и бронираната техника бяха изтеглени от състава на номерираните бригади на ВСУ и превърнати в нещо като действен запас. А това от своя страна изисква други, по-модерни способи за съгласуваност сред частите, защото цялата артилерия и бронираните транспортни средства бяха изтеглени в обособени елементи на ВСУ.

Руската войска в Донецко направление през последните няколко месеца е реорганизирана в усилени батальони, които към този момент включват както бригадна артилерия, по този начин и бронирани елементи. В резултат на това те към този момент не се нуждаят от спомагателна съгласуваност, също така подготвените мобилизирани елементарно се включват в такива батальони.

В резултат на това се оказва, че ВСУ се въвличат в самоубийствени борби на линията Артьомовск-Соледар-Северск, не престават да изпомпват там чудовищни човешки и механически запаси.

Причините са явни: по-нататък на запад няма готови отбранителни линии, като се изключи Славянск и Краматорск. Загубата на Артьомовск в сегашните условия води до заличаване на фронта по цяло Донецко направление. Вече не е допустимо да се излезе от това без логистични загуби, другите браншове на фронта кървят, а политическите вероятности от всичко това са много неразбираеми.

В този подтекст отпадат въпросите за какво въобще са нужни борбите за Артьомовск. Локалната интервенция (както се вижда на картата) последователно се трансформира в много стратегическа. Още повече, че към този момент няма никакво подозрение, че Артьомовск и Соледар ще бъдат прочистени в обозримо време, което ще обезсмисли всички проекти на ВСУ за „ обезкървяване “ и задържане на случайно построена отбранителна линия. Да, оживелите ще заминат към Краматорск и Славянск, само че конфигурацията на фронта и политическата конюнктура ще бъдат напълно разнообразни. И то не в интерес на ВСУ.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР