„Арсенал“ АД - Казанлък освобождава от работа до 2000 човека,

...
„Арсенал“ АД - Казанлък освобождава от работа до 2000 човека,
Коментари Харесай

Заради извънредната обстановка: „Арсенал“ освобождава от работа до 2 000 човека

„ Арсенал “ АД - Казанлък освобождава от работа до 2000 индивида, заяви с съобщение до Колектива на „ Арсенал “ и жителите от общините Казанлък, Стара Загора, Мъглиж и Павел баня инж. Николай Ибушев, общоприет шеф на сдружението.
На 24 март „ Арсенал “ подава в Агенцията по заетостта и в Бюро по труда - Казанлък съобщение за идно актуализиране на състава, считано от 29 април тази година.
Генералният шеф на сдружението инж. Николай Ибушев посочи, че тази сложна мярка ще засегне до 2 хиляди души от в този момент заетите в „ Арсенал “ съвсем 9000. Причините Ръководството на сдружението, дружно със синдикатите в него да пристъпят към непопулярната и извънредно сложна стъпка, по причина на спада на поръчките към „ Арсенал “, който е разследване от създалата се извънредно сложна и непредсказуема обстановка на интернационалните пазари през последните месеци, в резултат на:
1. Понижаването на интернационалните цени за барел петрол дава своето директно отрицателно отражение върху обичайните купувачи на продукцията на „ Арсенал “ и техните бюджети. Като резултат - стесняване на бюджетните разноски за защита и внезапно понижаване на поръчките и договорите, което директно рефлектира върху компаниите от отбранителната промишленост, каквато е „ Арсенал “.
2. Кризата с ковид в международен мащаб и потребността от съществени разноски и вложения в областта на опазването на здравето, също съществено измества фокуса на ползи от страна на обичайните сътрудници на сдружението, което също се отразява като спад на поръчките.
3. Проблемите на трансграничните интернационалните транспортни коридори води до закъснение на доставките на принадлежности, химикали и други, нужни материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.
"„ Арсенал “ е 100% експортно насочена компания, която разчита и съществува единствено от външни поръчки. Към момента те са доста редуцирани и не разрешават да се поддържа досегашния брой на заети в сдружението ", сподели още инж. Николай Ибушев.
Той посочи,че на база финансовите планове и в допълнение създалата се форсмажорна обстановка, е неотложно от работа да бъдат освободени към 3 хиляди души от състава на най-голямото сдружение в България, с максимален брой заети.
Числеността на личния състав, с който се постанова да се понижи общият състав на „ Арсенал “ е обсъждан на срещи сред Ръководството на сдружението и управленията на синдикатите в него - КНСБ и КТ Подкрепа “.
Съвместните срещи са извършени още преди въвеждането на изключителното състояние в страната, както и след него. В разследване на сериозните диалози сред синдикатите и фирменото управление, е заявено схващане за нуждата от тези непопулярни ограничения и реализирано единодушие за параметрите на оптимизацията на състава в „ Арсенал “, на този стадий да се ограничи до 2 хиляди работещи най-много, считано от 29 април.
Изработени са критерии, на база на които ще се подхващат персоналните решения за актуализацията, при съблюдаване на Кодекса на труда. Освободените служащи и чиновници ще се употребяват от допустимо най-благоприятните разновидности за компенсации, планувани в законодателството, Колективният трудов контракти и финансовото положение на сдружението.
„ Въпреки сложната обстановка за „ Арсенал “, не губим вяра, че ще има нови положителни времена за сдружението, в които ще можем още веднъж да присъединим към нашия многохиляден колектив огромна част от служащите и експертите, с които в този момент сме принудени да се разделим “, твърдят от Ръководството на сдружението.
Инж. Ибушев заяви още, че след въвеждане от 13 март тази година на изключителното състояние и произлизащото от това обвързване да се съблюдават прецизни ограничения за запазване здравето на служащите, както и условията за съблюдаване на карантинните ограничавания, ще доведат неизбежно до спад на продуктивността на труда и в допълнение утежняване на финансовите индикатори на „ Арсенал “ АД.
„ В тази връзка известявам всички арсеналци, че сме закупили и произвели за тях голямо количество защитни средства и материали, с цел да предоставим опция на всеки персонално да се защищава от рисковия вирус “, съобщи генералният шеф на сдружението инж. Ибушев.
Това са: - Тонове дезинфектанти за напръскване - Тонове дезинфектиращ гел - Десетки хиляди защитни маски - Термовизионни камери по порталите - Изолаторни стаи по входните портали на „ Арсенал “ - Допълнителен медицински личен състав за изолаторните стаи, посредством помощта и съдействието на Община Казанлък - Предприети са редица организационни мероприятия за да се облекчат доколкото е допустимо, усложненията при превоза и производствата, в резултат на карантината. „ Надявам се, че с дисциплинираност, ред и схващане на обстановката, в която сме, ще спасим нашите животи, както и тези на на живеещите в общините Казанлък, Мъглиж, Стара Загора и Павел баня.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР