Армията на Мианма отбелязва днес Деня на въоръжените сили, въпреки

...
Армията на Мианма отбелязва днес Деня на въоръжените сили, въпреки
Коментари Харесай

Мианма: Ден на армията и десетки загинали на протести

Армията на Мианма отбелязва през днешния ден Деня на въоръжените сили, макар десетките починали на нестихващите митинги в цялата страна, оповестява Българска телеграфна агенция.

Броят на починалите през днешния ден доближи 40 души след осъществени в цялата страна нощни интервенции, оповестяват в. " Мианма нау " и други медии, представени от ДПА. Армията се надяваше през днешния ден да няма митинги.

Повече от 300 са жертвите, изгубили живота си при митингите против осъществения на 1 февруари боен прелом. Въпреки възходящия брой на жертвите и заканите, хиляди поданици на Мианма вземат участие постоянно в митинги с искане властта да бъде върната на държавното управление на Аун Сан Су Чжи, която е под домакински арест от 1 февруари.

Снощи по държавната телевизия беше отправено завоалирано предизвестие, че мирните жители би трябвало да се поучат от ориста на починалите протестиращи:

" Трябва да се поучите от нещастието на досегашните грозни смъртни случаи, че може да сте в заплаха и да бъдете убити в главата и гърба ".

Предупреждението не включваше категорично известие, че военните имат заповед да стрелят на месо. Досега хунтата се опитваше да внушава, че някои случаи на пукотевица са идвали от хора в тълпата.

 Янгон - 27 март 2021 година

И днешният ден беше белязан от принуждение.

В ранните утринни часове силите за сигурност откриха огън против голям брой протестиращи до полицейски сектор в комерсиалната столица Янгон и убиха минимум четирима души, заяви " Мианма нау ".

Други трима бяха убити на митинг в квартал Инсейн на Янгон.

Жертви има и в източния град Лашио, в североизточния град Хопин и в района Баго, покрай Янгон.

Лидерът на ръководещата в Мианма военна хунта сподели през днешния ден, че военните ще пазят хората и ще се стремят към народна власт, до момента в който протестиращите призоваваха за всеобщо опълчване против преврата, осъществен предишния месец макар смразяващите предизвестия, че могат да бъдат убити.

След като беше отпред на боен церемониал в столицата Нейпидо по случай Деня на въоръжените сили, военачалник Мин Аун Хлаин повтори обещанието си да бъдат създадени избори , без да посочи след какъв брой време.

„ Армията желае да се хване за ръце с цялото население, с цел да отбрани демокрацията “, сподели генералът в предавано онлайн изявление по държавната телевизия. Той добави, че управляващите желаят също да бранят хората и да възстановят мира в цялата страна.

„ Актове на принуждение, които засягат стабилността и сигурността, с цел да се насочат претенции, са неприемливи “, сподели военачалник Хлаин.

Той съобщи още, че армията е трябвало да вземе властта поради " противозаконни дейности " на Су Чжи и нейната Национална лига за народна власт. Генералът заяви, че някои партийни водачи са били упрекнати в корупция и против тях се водят правосъдни следствия.

Су Чжи - най-популярният политик в страната, е под домакински арест на незнайно място. Задържани са и доста нейни съпартийци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР