Армията на ДНР си пробива път на юг до важния

...
Армията на ДНР си пробива път на юг до важния
Коментари Харесай

„Избягаха панически“. Какво се случва в изоставените украински позиции

Армията на ДНР си пробива път на юг до значимия железопътен възел - Волноваха. Оттам се отваря пряк маршрут към Мариупол, стратегически значим пристанищен град на Азовско море. Съгласно известията на съветското министерство на защитата войските са напреднали с повече от 10 километра и са освободили няколко обитаеми места. ВСУ напущат позициите си и се отдръпват. Кореспондентът на РИА Новости посети изоставена цитадела на украинските националисти.

Отишли са си не всички

Пълномащабното общовойсково нахлуване в степите на Донбас е извънредно сложна задача. През 1941 година добре подготвената и добре оборудвана немска група армии „ Юг” се натъква на ненадейно затруднение – плътния и леплив донецки чернозем. Пехотата не можеше да мине през него, а танковете непрестанно се натъкваха на гъсти минни полета. Напред без закъснение, тук може да се върви единствено по пътищата. Вермахтът съумя да пробие до Донецк, единствено с помощта на резултата на изненадата и численото и техническо предимство.

Значението на транспортните артерии, преминаващи през Донбас, се разбираше както тогава, по този начин и в този момент. На няколко километра южно от Докучаевск, тъкмо до пътя, се намира ротен опорен пункт на националистите. На висок флагшток е издигнато червено-черното знаме на неразрешения в Русия " Десен бранш " с емблемата на 93-та механизирана бригада " Холодний Яр ". Бойците от тази групировка от май 2014 година до януари 2015 година държаха летището в Донецк. Именно тях украинските медии оповестиха за " киборги ".

Отляво и отдясно на пътя е построена комплицирана мрежа от блиндажи, капонири за бронираната техника, дълготрайни огневи точки и пълнопрофилни окопи. Очевидно никой не е имал планове за оттегляне. Но в този момент позициите са празни. Брадат наедрял мъж в униформата на армията на ДНР внезапно изкача и потегля против групата публицисти. Приближавайки се бързо, той смъква предпазителя на автомата си и пита заплашително: " Кои сте вие? " След като се увери, че сме руснаци, той се успокоява и с палец връща предпазителя на своя „ Калашников “ в горна позиция.

" Не ме обвинявайте, ние към момента хващаме от „ недонабитите “ тук - изяснява той. - Врагът беше пропъден тази заран. Когато схванаха, че са обкръжени, те се пробваха да пробият на юг към своите, с поддръжката на бронирана техника. Не всички си потеглиха, и тяхното БМП стана наш трофей. Можете да влезете, сапьорите към този момент ревизираха. Но въпреки всичко гледайте деликатно под краката си. "

Зарязаха своите

Украинските военни явно са напускали опорния си пункт небрежно, изоставяйки имуществото си: бронежилетки, каски, наметала, неотворени цинкови сандъци с патрони, гранатометни " моркови " – снаряди за РПГ-7, полеви аптечки, заредени картечни ленти, пълнители за автомати...

Малко настрана се намира артилерийската позиция със строшена 120 мм минохвъргачка. А край самия път е захвърлена тапа за английската противотанкова ракетна система NLAW. Както наподобява, и отвъдморското чудо-оръжие не съумя в действителност да помогне на Националната армия.

Изглежда, че са се открили отдавна, само че не са се грижили доста за всекидневието - или са били прекомерно мързеливи, или са решили, че по този начин или другояче няма смисъл да устройват бита си. Контрастът с военните укрепления на армията на ДНР е изумителен.

Ако там окопите са обшити с дъски, от горната страна са насъбрани бруствери със стрелкови бойници по всички правила на фортификацията, то тук окопите наподобяват на дълбокки тунели на канализацията. Кал – до глезенаите, тук-там даже теренът е обрасъл с гъсталаци от висока трева. Единственият симптом на " цивилизация " са стъпалата, направени от патронни сандъци.

Землянката обаче е добре укрепена, с дървени трупи на две равнища. Вътре към момента тлеят въглища в печката-„ циганска наслада “, на масата има нарязан самун, отворена бутилка минерална вода и пепелник, цялостен с угарки. По рафтовете има буркани с домашни туршии и елементарна войнишка кухненска утвар.

В ъгъла е насъбрана документи: карти за пукотевица, листове с разнообразни инструкции, таблици с радиочестоти и позивни, описи на имуществото, указания за водене на защитителен пердах, управления за образуване на образователна пукотевица. Явно тук е имало необстреляни бойци, заради което са хукнали при първия напън.

В тъмнината на землянката две добре охранени котки мъркат недоволно, уплашени от огъня на фенерите. Отстъпващите не са ги взели със себе си, както и две кучета, самотно вкопчващи се в краката на гостуващите им публицисти. Бягащите украински сили за сигурност изоставиха освен животните, само че и починалите си приятели - два натрупа останаха на позициите на Холодный Яр.

Мариуполското направление с изключение на от 93-та механизирана бригада се отбранява и от 53-та обособена мотострелкова бригада на Въоръжените сили на Украйна. Някои от нейните военнослужещи демонстрираха повече нерешителност от гарнизона на ротния опорен пункт и непринудено сложиха оръжие пред настъпващите елементи на армията на ДНР. Сега те са арестувани в една от военните елементи в Донецк. След къса инспекция, дават обещание да ги пуснат у дома. При едно изискване - в случай че подпишат документи, че в никакъв случай повече няма да вземат оръжие в ръце. Повечето от предалите се са родом от Донецка и Луганска области.

„ Трудно беше да се служи, всичко в бригадата е доста зле с техниката – споделя командирът на противотанковия взвод старши лейтенант Александър Морока. – Горивото е малко, техниката и въоръжението са остарели, има проблеми с боеприпасите. В последния миг ни доведоха млади,неопитни подкрепления. И ето ти настъплението. Отначало артилерията удари мощно, не можеше да вдигнеш глава. И когато получихме заповед да отстъпим към този момент беше късно.Реших да сложа оръжие. "

Украинските военни очевидно се опасяват. Гледат към пода, деликатно обмислят отговорите си. И да, всички единомислещо отхвърлят, че са взели участие в обстрела на мирни градове. По техните думи, тях самите те са изтощени от войната и са отишли на фронта поради парите.

Операторът на противотанковия комплекс редови войник Андрей Голуб твърди, че е подписал контракта за работа във ВСУ, когато двамата със брачната половинка му са останали без работа, други разновидности не е имало. Старши боецът Андрей Литвинов не съумял да си откри работа по гражданска компетентност след " срочната " работа. Единствената жена в тази компания повтаря, че не е желала да убива никого.

" Видях фрагменти с мъртви цивилни в Донбас ", признава медицинският стрелец Марина Кравцова от Луганска област. " Но нашите бойци също бяха убивани. Трябва да помогнем и на двете страни. Завърших медицински курсове, взех решение да отида на договорна работа, с цел да избавям животи. Когато ме пуснат вкъщи, очевидно ще се върна не в Украйна, а в ЛНР. Но няма значение каква страна и кой е на власт. Основното е хората да живеят добре. "

Трудно е да се каже кой от тези военни, които непринудено сложиха оръжие, беше изцяло откровен и кой се пробва да се избели, презирайки и мразейки в дълбините на душата си „ сепарите “ и „ съветските окупатори “, както киевската агитация назоваха жителите на бунтовния Донбас в продължение на осем години. Може да са нужни години, с цел да се разсеят разрушителните идеологически клишета, наложени извън.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР