Армията на Азербайджан продължава операцията си, целяща да възстанови пълния

...
Армията на Азербайджан продължава операцията си, целяща да възстанови пълния
Коментари Харесай

Азербайджан контролира Нагорни Карабах, арменци палят къщи

Армията на Азербайджан продължава интервенцията си, целяща да възвърне цялостния надзор на Баку над сепаратисткия район Нагорни Карабах, откакто светкавичната атака породи опасения за ориста на арменското население, съобщи Франс прес.

Първият интернационален ескорт с помощи влезе в Нагорни Карабах в събота, където азербайджанските сили демонстрираха пред медиите стотици оръжия, конфискувани от сепаратистите в покрайнините на град Степанакерт (на фотографията горе), разгласен за " столица " на самопровъзгласилата се република.
-->
" Международният комитет на Червения кръст мина през Лачинския кулоар, с цел да достави 70 тона филантропична помощ на популацията ", заяви чиновник на комитета в арменския надзорен пункт в Корнидзор, Армения. От края на 2022 година Армения упреква Баку, че блокира този единствен път, който я свързва непосредствено с Нагорни Карабах, с цел да провокира дефицит на храна в анклава.

В Корнидзор шепа арменски бойци пречат на разтревожени цивилни да влязат в близкия Нагорни Карабах, отбелязва Агенция Франс Прес.

По-рано през вчерашния ден Агенция Франс Прес и АЗЕРТАДЖ цитираха изказване на азербайджанското министерство на защитата, съгласно което арменци в планинския анклав " подпалват всеобщо жилища в Агдара ". Министерството разгласява в " Екс " въздушни фотоси с ниска резолюция, на които наподобява се виждат запалени къщи.

Град Агдара (Мартакерт на арменски) е ситуиран на към 60 км от Степанакерт. Той се намираше под контрола на сепаратистите, до момента в който те не бяха принудени да одобряват прекратяването на огъня и разоръжаване в резултат на светкавичната азербайджанска атака. Засега няма коментар от страна на Ереван или сепаратистите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР