Армията и полицейските специални подразделения на Сърбия са в пълна

...
Армията и полицейските специални подразделения на Сърбия са в пълна
Коментари Харесай

Армията и полицията на Сърбия са в най-високата степен на бойна готовност заради Косово

Армията и полицейските специфични подразделения на Сърбия са в цялостна бойна подготвеност, нараснала до най-висока степен, поради напрежението с Косово. Това разпореди президентът на страната Александър Вучич, който е и висш главнокомандващ, оповестяват сръбските медии.

Заповедта на Вучич бе оповестена от министрите на защитата и на вътрешните работи Милош Вучевич и Братислав Гашич, осведомят " Танюг " и Радио В92.

Вътрешният министър направи изказване, в което оповести, че съгласно разпореждането на президента е повишил до цялостна бойна подготвеност всички елементи на вътрешното министерство, жандармерията и специфичните подразделения. Те ще бъдат под командването на началника на Генералния щаб.

Повишаването на бойната подготвеност на сръбската войска и полиция идва, откакто Вучич подреди да бъдат взети всички ограничения за отбрана на сърбите в Косово.

Заповедта му пристигна след нареждането на косовския министър председател Албин Курти да бъдат трансферирани полицейските сили в северната част на Косово, оповестява вътрешното министерство на Сърбия. Според сръбските медии Косовските сили за сигурност също са в цялостна бойна подготвеност в северната част на страната, където са разположили 1500 служители на реда.

 Снимка: Министерство на защитата на Сърбия

Именно поради това, че косовските също са в цялостна бойна подготвеност, военният министър на Сърбия Вучевич съобщи, че " това доближава обстановката на крачка от дейностите, които ще предприеме армията на Сърбия, с цел да отбрани териториалната целокупност, суверенитета и всички жители на Сърбия, като предотврати разгром и гнет на сърби, без значение къде живеят те ". Белград предизвести и по-рано, че е подготвен да се намеси, в случай че управляващите на Косово подхващат силови дейности по отношение на косовските сърби.

 



Премиерът на Косово Албин Курти се срещна в понеделник с командващия КейФОР генерал-майор Анджело Микеле Ристуча и с ръководителя на ЕУЛЕКС Ларс Гунар Вигемарк, заяви за Българска телеграфна агенция косовската организация КосоваПрес. Те са се договорили " за продължение на тясното междуинституционално съдействие и съгласуване на дейностите за опазването на мира и сигурността за всички жители на Косово, което е обща цел и приоритет на институциите на Косово, КейФОР и ЕУЛЕКС ".

Според косовската медия " на срещата бяха разисквани дейностите на незаконните структури в северната част на Косово, които съществено засягат сигурността в страната ".

Общият извод от тази среща е, че би трябвало да се възвърне свободата на придвижване и че не би трябвало да има барикади по нито веднъж, осведоми КосоваПрес.

Напрежението сред Сърбия и Косово не стихва, откакто косовските сърби отхвърлиха да подменят регистрационните си табели с косовски номера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР