Армения вече не може да разчита на Русия да бъде

...
Армения вече не може да разчита на Русия да бъде
Коментари Харесай

Пашинян: Армения вече не може да разчита на Русия за отбранителните си нужди

Армения към този момент не може да разчита на Русия да бъде неин главен сътрудник във военната и в отбранителната сфера, тъй като Москва неведнъж я е разочаровала и Ереван би трябвало да мисли за създаване на по-близки връзки със Съединени американски щати и Франция, съобщи арменският министър председател Никол Пашинян, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Трябва да разберем с кого в действителност можем да поддържаме военно-технически и отбранителни връзки ", сподели Пашинян пред арменското публично радио в отговор на питане по отношение на промяна на въоръжените сили на Армения.

" Преди този проблем бе елементарен, тъй като нямаше подобен въпрос и не беше мъчно да се сътвори идея. Преди 95%-97% от отбранителните ни връзки бяха с Руската федерация. Сега това не може да е по този начин, както заради справедливи, по този начин и заради субективни аргументи ", добави той.

Пашинян сподели още, че Армения би трябвало да намерения какви връзки в областта на сигурността би трябвало да построи със Съединени американски щати, Франция, Индия и Грузия.

Бившата руска република Армения, която граничи с Грузия, Азербайджан, Иран и Турция, от дълго време разчита на своя съдружник Русия, само че Пашинян разгневи Кремъл като сложи под въпрос основите на съюза, отбелязва Ройтерс. От разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Русия се конкурира със Съединени американски щати за въздействие в някогашните руски републики, които са били част и от съветската империя.

Според Пашинян Русия е разочаровала Армения, когато Азербайджан извърши светкавичната си военна интервенция, с която отвоюва отцепническия анклав Нагорни Карабах и провокира бягството на етническите арменци, живеещи в него.

Според Русия личните неуспехи на Пашинян да се оправи със комплицираната политическа конюнктура и съперничества в Южен Кавказ са повода за провалянето на етническите арменски бойци в Карабах.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР