Аржентина винаги е била пример за грешна икономическа политика, която

...
Аржентина винаги е била пример за грешна икономическа политика, която
Коментари Харесай

Аржентина върви към поредна икономическа катастрофа: 124 % инфлация

Аржентина постоянно е била образец за неверна икономическа политика, която периодично вкарва страната в произшествия, макар големите запаси, които има страната. 

Инфлацията в Аржентина се форсира с повече от предстоящото предишния месец след внезапна обезценка на валутата, задълбочавайки икономическата рецесия в страната преди президентските избори през октомври, оповестява Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 12,4% през август по отношение на юли, като това е най-високото месечно нарастване от 1991 година, когато страната излиза от хиперинфлацията, демонстрират държавни данни, оповестени в сряда. Икономисти, интервюирани от Bloomberg, чакаха ритъм на инфлация от 11,5%. На годишна база цените са се повишили със 124,4%, което също е най-високо равнище от три десетилетия, съобщи Инвестор.

Инфлацията през август, двойно по-висока от тази през юли, удостоверява последствията от девалвацията на валутата от страна на държавното управление с 18% в деня след предварителните избори, при които крайнодесният Хавиер Милей победи двете най-мощни политически сили в Аржентина. Бизнесът в Буенос Айрес и отвън него увеличи цените за една нощ след спада на валутата, подхранвайки опасенията за връщане към хиперинфлация.

Въпреки последния инфлационен скок, централната банка евентуално ще резервира главния си лихвен % неизменен, защото чака растежът на цените да се забави по-късно през годината, споделят двама чиновници, осведомени директно с въпроса.

Фернандо Лосада, ръководещ шеф на основаната в Съединени американски щати Oppenheimer & Co., приписва ускорената инфлация на пропуск в експанзионистичната парична и фискална политика. Той предвижда, че инфлацията към момента не е достигнала своя връх в Аржентина.

„ Девалвирането на валутата в отсъствието на проект за макростабилизация е сходно на куче, което гони опашката си, до момента в който цените се движат в унисон с или даже по-бързо от обменния курс “, показва той, като прибавя: „ В последна сметка страната се сблъсква с в допълнение ускорена инфлация, само че действителният валутен курс не съумява да отслабне “.

Девалвацията също беше изискване, сложено от Международния валутен фонд (МВФ) като част от програмата за помощ на страната от 44 милиарда $, откакто държавното управление на процедура изчерпа доларите, с цел да поддържа строгия валутен надзор.

Галопиращата инфлация подхранва възхода на Милей, предизвиквайки министъра на стопанската система Серхио Маса, който неотдавна разгласи редица фрапантни ограничения за привличане на повече гласоподаватели, като унищожаване на налозите върху приходите за всички, с изключение на за най-горния 1% от популацията и повишение на заплатата на държавните чиновници.

Аржентинците ще гласоподават на общите избори на 22 октомври, които може да бъдат последвани от балотаж сред първите двама претенденти на 19 ноември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР