Аржентина се сблъска с познат проблем в края на миналия

...
Аржентина се сблъска с познат проблем в края на миналия
Коментари Харесай

FT: Китай се възползва от санкциите на САЩ в борбата за детрониране на долара

Аржентина се сблъска с прочут проблем в края на предишния месец. Южноамериканската страна се затрудни да изплати на Международния валутен фонд (МВФ) 2,7 милиарда $ от последната си избавителна стратегия за 44 милиарда $.

Буенос Айрес обаче откри нетрадиционно решение, като уреди заплащането отчасти в юани, защото чистите доларови запаси са на алено, написа FT. „ Аржентина няма да употребява нито един $ от своите запаси, с цел да извърши заплащането “, заяви тогава министърът на стопанската система Серхио Маса.

Трансферът в китайска валута е едвам вторият за Аржентина към МВФ. „ Това са индикации за по-мащабни промени в интернационалната финансова система, които ще станат непрекъснати “, разяснява почитан чиновник в аржентинското министерство на стопанската система. „ Това ще отнеме време, само че е необратимо “, добавя източникът на медията.

От другата страна на земното кълбо Бангладеш също реши с юани проблем, който породи през април – реализира забавени заплащания към Русия за нуклеарна електроцентрала. Доларите не са алтернатива поради глобите на Съединени американски щати против Москва, а заплащане в рубли не е осъществимо за Дака, тъй че юаните се оказаха подобаващ вид.

Развиващите се стопански системи от дълго време се тормозят от господството на щатския $ в интернационалната търговия и финанси, изключително откакто делът на американската стопанска система в световната понижа съществено след Втората международна война и на хоризонта се появиха нови сили като Китай, Индия и Бразилия.

„ Дедоларизацията “ е на радара на антиимпериалистите от десетилетия, само че голямата мощ на американската валута означаваше, че до неотдавна този развой беше по-скоро нещо като девиз, споделят икономисти.

С разширението на икономическите наказания на Съединени американски щати и детонацията на новите технологии за интернационалните заплащания стартират да се появяват пукнатини в в миналото непревземаемата позиция на $. Китай, с прегръдката на цифровия юан и устрема си да създаде различна световна платежна система, се надява да се възползва от това.

Целта не е доларът да бъде погубен, а да се отстрани господството му - и, най-важното, да се сътвори задоволително пространство за икономическото оцеляване на Китай, в случай че един ден Съединени американски щати приложат същите наказания, които постановиха и на Русия.

„ Съединени американски щати употребяват финансовата си мощност като геополитическо оръжие и хегемонията на щатския $ е огромна част от това “, разяснява пред FT китайски чиновник, поискал анонимност. „ Ако Съединени американски щати се насочат към някоя разрастваща се страна със наказания посредством платежната система, ние ще пострадаме “, добавя източникът на медията.

Списъкът на лицата и организациите, глобени от Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати, към този момент е с размер 2206 страници и съдържа 12 хиляди имена. Използването на наказания се форсира внезапно през последното десетилетие, защото президентите на Съединени американски щати взеха решение да изберат на ниска цена и безкръвно решение на проблемите във външната политика.

„ Подразбиращата се екстериториалност плаши държавните управления. Когато една четвърт от международната стопанска система се намира под някаква форма на наказания, опасността, че те могат да бъдат употребявани против всяка страна когато и да е трансформира играта “, разяснява Кристофър Сабатини, помощник за Латинска Америка в Chatham House.

Агате Демараиш, създател на „ Backfire: Как глобите прекрояват света против ползите на Съединени американски щати “, наблюдава три основни развития: Иран е изключен от световната мрежа за финансови преводи Swift през 2012 година През 2014 година са въведени стопански наказания против Русия поради анексирането на Крим, с което тя става най-голямата страна, глобена в миналото. През 2018 година Вашингтон стартира комерсиална война с Пекин.

„ Тези три събития в действителност форсираха смяната в мисленето на глобените страни и те желаят да отвърнат и да се отдалечат от западните финансови механизми “, показва Демараиш.

Значително разширените западни наказания освен разстроиха властническите страни, те разгневиха и нововъзникващи сили като Бразилия, които считат, че интернационалната финансова система не би трябвало да се употребява като оръжие.

„ Има прекалено много неудобства с интернационалната финансова система, основана на $ “, споделя основният асистент по въпросите на външната политика на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва - Селсо Аморим, пред FT. По думите му главният фактор за това са глобите.

Есвар Прасад, професор в университета Корнел, е склонен, че „ на практика всяка страна по света, в това число противници и обичайни съдружници на Съединени американски щати, доста биха се радвали да се откажат от деноминираната в долари финансова система “, въпреки и да акцентира, че това няма да е елементарно.

Трудността за нововъзникващите сили, които търсят опция, е, че доларът е надълбоко затвърден в интернационалната финансова система. Икономистите от дълго време считат, че „ мрежовият резултат “ на такова необятно публикувано владичество ще обрече на неуспех напъните за подмяна на зелените пари.

В цялата финансова система Китай се разделя с американската валута, като предлага свои лични други възможности. Фокусът на Пекин е последователно да понижи силата на белгийската Swift, световната платформа, посредством която се уреждат към 90% от паричните преводи.

Стратегията на Китай за реализиране на това е многопосочна, упорита и стартира да демонстрира значими резултати, споделят анализатори. От една страна, тя планува основаването на по-голяма ликвидност в юани на интернационалните финансови пазари, тъй че да се усили предлагането на китайска валута за търговци и вложители.

Друго е основаването на трансграничната междубанкова платежна система, която да е противник на най-голямата в света система за клиринг и сетълмент на частния бранш в долари и на Swift. Такава система е Cips, като общите заплащания посредством нея скочиха с повече от една пета до 97 трлн. юана (над 13,3 трлн. долара) през 2022 година

Други посоки са стартирането на цифровия юан, който ще разрешава преводи без прекосяване през Swift или други системи.

Желанието на Китай да разпространява личната си валута е възпрепятствано от обстоятелството, че тя не е изцяло конвертируема. Въпреки това през март юанът задмина $ и стана най-използваната валута в личните трансгранични заплащания на Китай, съгласно Китайската държавна администрация за задгранична валута (Safe).

Стивън Джен, някогашен валутен специалист на Morgan Stanley, споделя в записка през април, че доларът губи статута си на интернационална аварийна валута доста по-бързо от общоприетото. Когато се поправя по отношение на придвижванията на обменния курс, делът му в международните запаси е понижен до 58% през 2023 година от 73% през 2001 година, показва Джен.

Въпреки че има признаци на действителен прогрес, други анализатори предизвестяват, че Пекин към момента е надалеч даже от фантазията за спиране на „ хегемонията “ на щатския $. Един триумф въпреки всичко се осъществя на интернационалните финансови пазари. Трансграничният дълг, деноминиран в юани, процъфтява тази година с продажби на „ панда облигации “ от задгранични емитенти. Обемите са рекордни. Издаването на деноминирани в юани облигации в Хонконг е на нов връх.

На енергийните пазари, където ценообразуването в долари е световната норма, президентът Си Дзинпин сподели на водачите на арабските страни от Персийския залив на среща на върха в Саудитска Арабия през декември предходната година, че желае китайската валута да се употребява за търговия с нефт и газ. Първата договорка за полутечен природен газ, уредена в юани, на Шанхайската борса беше осъществена през март сред националната петролна компания на Китай и френската Total.

Западът изостава, като Съединени американски щати и Европа към момента изследват опцията за цифрови валути и нови платежни системи.

Малцина имат вяра, че доларът скоро ще бъде детрониран. Те обаче считат, че интернационалната финансова система става все по-фрагментирана и юанът играе по-голяма роля. Всичко това ще удовлетвори желанието на нововъзникващите сили за диверсификация.

Източник investor.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР