Аржентина има отрицателни нетни валутни резерви - между -4,5 милиарда

...
Аржентина има отрицателни нетни валутни резерви - между -4,5 милиарда
Коментари Харесай

Нетните валутни резерви на Аржентина са достигнали отрицателни стойности

Аржентина има негативни чисти валутни запаси - сред -4,5 милиарда $ и -7 милиарда $, съгласно интервюирани от Ройтерс анализатори. Така специалистите акцентират внезапния дефицит на твърда валута, който попречва изплащането на задълженията на южноамериканската страна.

Аржентина, която е огромен производител на зърно, бърза да преструктурира програмата си за заем от 44 милиарда $ с Международния валутен фонд (МВФ), откакто историческа суша нанесе вреди на реколтата от соя и царевица, които са съществени източници за приходи от експорт. Това е принудило доставчиците да забавят заплащанията, а предишния месец за заплащанията към МВФ са употребявани китайски юани. 

Свиването на валутните запаси на Аржентина може да заплаши способността на страната да извършва отговорностите си, като най-големите ѝ задължения са към МВФ и интернационалните кредитори. Отрицателните чисти запаси са рядко събитие и са симптом за сериозен стопански напън. Ударената от тежка рецесия Турция да вземем за пример разгласи негативни запаси за интервала май-юни, преди те да бъдат възобновени, показва Българска телеграфна агенция. 

Аржентинската централна банка разгласява данни за брутните запаси, които са се намалили до най-ниското ниво от 2016 година - 27,5 милиарда $, само че това не води до освобождение на чисти задгранични запаси, което значи подготвени налични средства, нормално долари, и те да бъдат употребявани за погасяване на задълженията и разноските за импорт. 

Седмината анализатори, интервюирани от Ройтерс, са заложили приблизително на чисти валутни запаси от към -5 милиарда $, понижавайки оценката си се с още 1 милиард $ след изплащането на купонната облигация, дължима на днешна дата. 

" Проблемът с запасите е голям за аржентинската стопанска система и той мъчно може да бъде позволен в кратковременен проект ", сподели в изявление финансов управител от задгранична частна банка в Аржентина.

Говорител на централната банка уточни, че данните за чистите запаси не са публични. " Подобни данни не са съобщавани в никакъв случай. Това е част от информация за запасите на банката ", разяснява представителят.

Аржентинското държавно управление се пробва да реализира съглашение, с цел да форсира изплащането на средствата от МВФ и да облекчи обвързваните с тази стратегия стопански цели, в това число натрупването на валутни запаси до съответното контрактувано ниво, което е много над настоящето. 

Управляващата перонистка коалиция се надява да реализира сходно съглашение до идните през октомври избори, когато гласоподавателите ще избират нов президент с надвисналата сянка на годишна инфлация от над 100 %, отчетливо обезценяване на песото и все по-високи нива на беднотия. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР