Аржентина е най-скъпият фондов пазар в света през 2021 г.

...
Аржентина е най-скъпият фондов пазар в света през 2021 г.
Коментари Харесай

Аржентина и Исландия - двата най-скъпи фондови пазари в света за 2021 г.

Аржентина е най-скъпият фондов пазар в света през 2021 година Референтният показател на южноамериканската страна, S&P Merval, е този, който е напреднал най-вече от януари измежду най-големите фондови тържища в света: общо 65,6%, предава.

Следва индекса ICEX на Исландия и ATX на Виена, които са нагоре надлежно с 40% и 38,8% през годината. На другата прекаленост са фондовите пазари на Китай и Бразилия, които затварят най-зле през 2021 година

Китайският Hang Seng загуби 15%, до момента в който бразилският Bovespa падна с 11,7% през годината. Също по този начин в Азия Nikkei 225 печели 4,9% през 2021 година, най-ниската му доходност от март 2020 година

Японският показател е най-назад измежду тези, които приключиха годината в позитивна посока, макар че Ibex 35 го следва от близко: той спечели 8% през годината.

S&P Merval се утвърди като най-добре представящия се фондов пазар от 30-те показателя, определени за тази публикация, прецизират създателите. Неговият прогрес през годината  от 65,6% е подсилен от по-голямото доверие на вложителите в стопанската система на страната. Това се дължи, от една страна, на обезценяването на песото спрямо долара и частично на подновяването на дълга от 7 млрд. долара на провинция Буенос Айрес, както и настоящи договаряния за преструктуриране на графика за заплащане на дълга, който Аржентина контракти с МВФ през 2018 година

Десетте най-скъпи компании в Merval се покачиха приблизително с повече от 110% през годината, а отпред на всички тях е Ternium Argentina - най-голямата стоманодобивна компания в страната - която напредна с повече от 174% тази година.

Обратно на Стария континент, исландският ICEX и виенският ATX са идващите най-добре представящи се показатели в света. Исландският показател скочи до 40% през 2021 година Както всички фондови тържища, през март 2020 година той претърпя срив на фондовия пазар, само че съумя да го преодолее лека-полека и в четвъртък доближи върхове, търгувайки на към 2640 евро - нещо, което не се е случвало от 2008 година, когато избухна финансовата рецесия на острова. Историческият му най-много е през 2007 година с цена от 7564 евро. Исландският ICEX отвори януари с най-ниски равнища на 27-ми и от този момент набъбна с 37%. Освен това от 20-те компании, които показателят събира, нито една няма да остави негативни числа през 2021 година

Австрийският показател заема бронза, отбелязвайки растеж от 38,8% тази година. Въпреки обстоятелството, че в средата на ноември постановеното задържане в страната провокира срив на фондовия пазар във Виена, той съумя да се възвърне и от този момент се увеличи с 4%.

От друга страна, китайският фондов пазар е надолу с 15% през 2021 година, основно заради възходящата интервенция на Пекин в стопанската система. Увеличаването на регулациите засегна софтуерния бранш, измежду които компании като Alibaba или Tencent. Системната офанзива на Пекин против създателя на ритейл колоса Джак Ма провокира същинска вълна от продажби в най-голямата китайска компания по капитализация до тогава. Компанията е изгубила половината от пазарната си стойност тази година.

Бразилският фондов пазар загуби 12% през годината, частично заради мощната инфлация (11%), внезапното повишаване на лихвените проценти и несигурния небосвод на идващите избори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР