ържавата отпусна 55 млн. лева заем за стабилизаране на "Мини

...
ържавата отпусна 55 млн. лева заем за стабилизаране на "Мини
Коментари Харесай

КНСБ: Отпуснатите средства за мините бяха жизненоважни

ържавата отпусна 55 млн. лв. заем за стабилизаране на "Мини Марица-Изток ". Средствата ще бъдат като дълготраен заем от Българския енергиен холдинг. 5 млн. лв. от тях ще бъдат дадени за нарастване от 1 октомври на заплатите на служащите в мините.

"Енергийният холдинг отпусна заем на дъщерното си сдружение, в размер на 55 млн. лева С 50 млн. лева ще се разплати на всички, които са правили ремонтни и капиталови действия, и 5 млн. лева – за нарастване на заплатите на служащите ". Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на след опасността за стачки.

Според него потребността от тази поддръжка е била жизненоважна, защото имало 22 млн. тона като поръчки, само че те може би ще отпаднат. Това било към 1/3 по-малко, в сравнение с индустриална стратегия, декларирана от ТЕЦ-овете в края на предходната година.

"Няма по какъв начин минете да не се разплатят с фирмите, тъй като това значи спомагателна задлъжнялост и хора без заплати. Това е нещо, което не може да си позволим да не създадем. Ако някой вижда някакъв пазарлък, бърка. Ние се допитваме до хората, освен това регулярно ", добави Димитров.

Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с браншови съвет по минно дело. В срещата присъединяване взеха КНСБ и КТ "Подкрепа ".

Във вторник преди обяд представителите на двата синдиката отидоха да се видят с премиера в Министерския съвет, само че защото той не беше там, те го откриха в дома му в Банкя. След това, при срещата с Петкова, е взето решението.

Проблемът с мините стана явен още в края на август, когато синдикатите желаеха или заем от БЕХ, или да се увеличи цената на въглищата, която не е променяна от 11 години. В противоположен случай те заплашваха със стачка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР