Архитектурното културно наследство в България е в опасност, сочи последният

...
Архитектурното културно наследство в България е в опасност, сочи последният
Коментари Харесай

Сметната палата алармира: Архитектурното ни наследство е в опасност

Архитектурното културно завещание в България е в заплаха, сочи последният отчет на Сметната палата. Проверката обгръща интервала от началото на 2015-а до края на юни 2018 година.
Според документа не е осъществяван мониторинг на положението на културните обекти като се изключи тези, които са в категорията „ международно значение “, а точно - старинният град Несебър, Ивановските скални църкви, Мадарският конник и Рилският манастир.

В отчета на Сметната палата се показва, че няма данни за всички недвижими културни полезности, липсва тактика за ръководството им и кадрова обезпеченост. По-малко от една четвърт от архитектурно-строителните монументи са с възложен статут на културна полезност, сочи още отчетът на Сметната палата.

Всички останали, близо 15 хиляди, са единствено декларирани, без да са изучени задълбочено и да е направена оценка на качеството им на културни полезности. За огромна част от обектите не са осъществени действия по поддържането им, споделят още инспекторите. Няма досиета за забележителна част от обектите, а националният документален списък не дава отговор на нормативните условия.

Културното завещание е обект на протекция от самото основаване на българската страна, означават още от Сметната палата. От там допълват, че са отправили голям брой рекомендации за подобряването на обстановката. От министерството на културата към този момент резервират безмълвие по проблема.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР