Археолозите в Ирак разкриха голяма фабрика за вино, създадена от

...
Археолозите в Ирак разкриха голяма фабрика за вино, създадена от
Коментари Харесай

В Ирак откриха фабрика за вино на 2700 години

Археолозите в Ирак разкриха огромна фабрика за вино, основана от асирийските царе преди 2700 години, дружно със зашеметяващи монументални кралски релефи.

Каменните барелефи, изобразяващи царе, молещи се на боговете са изсечени в скалите на дълъг съвсем девет километра напоителен канал във Фаида в Северен Ирак, оповестиха от взаимният екип археолози от Департамента по антики в Дохук и сътрудниците им от Италия.

„ Има и други места със скални релефи в Ирак, изключително в Кюрдистан, само че нито едно не е толкоз голямо и монументално като това “, сподели италианският археолог проф. Даниеле Моранди Бонакоси.

„ Сцените показват асирийския цар, който се моли пред асирийските богове “, сподели той, като означи, че е отдадена респект на всички седем богове, в това число Ищар, богинята на любовта и войната, която е изобразена яхнала лъв.

В Кинис, покрай Дохук екипът открива великански каменни басейни, изсечени в бялата канара, които са били употребявани за комерсиално винопроизводство по време на ръководството на Сенахериб, в края на 8-ми или началото на 7-ми век пр.н.е.

„ Било е нещо като индустриална фабрика за вино “, сподели Бонакоси, добавяйки, че това е първото сходно изобретение в Ирак.

„ Намерихме 14 съоръжения, които са били употребявани за сплескване на гроздето и добиване на сока, който по-късно се е преработва във вино ”, разясни ученият.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР