Археолозите решиха спора по въпроса, на кого принадлежат най-древните татуировки:

...
Археолозите решиха спора по въпроса, на кого принадлежат най-древните татуировки:
Коментари Харесай

Най-древните татуировки принадлежат на Йоци и са били лечебни

Археолозите взеха решение разногласието по въпроса, на кого принадлежат най-древните татуировки: това е тиролският Леден човек Йоци, чиято мумия беше открита от туристи в Алпите през 1991 година.

Многобройните татуировки (61), нанесени по всички елементи от тялото на Йоци, по-скоро са имали лековит резултат. Новото проучване е показано в сп. Journal of Archaeological Science: Reports, оповестява The Independent.

Йоци е умрял към 3250 година пр.н.е. Дълго време се смяташе, че най-древната татуировка принадлежи на мумията от латиноамериканската просвета Чинчоро. Става дума за „ мустаци “ от точки, изобразени на горната джука на 30-40-годишен мъж. Както считали учените, той е умрял преди към 6000 година (4000 година пр.н.е.).

Ларс Крътак (Lars Krutak) от Националния музей за естествена история (САЩ), който за първи път обърнал вниманието на обществеността върху татуировката на културата Чинчоро, е намерил неточност в публикацията с резултатите от радиовъглеродната датировка на мумията.

 татауировката на мумията от Чинчоро Вместо преди 3830 година (B.P.) там било записано 3830 Г. B.C. (преди новата ера). Това нараснало възрастта на мумията съвсем с две хиляди години. Ако Крътак е прав, то Ледения човек е по-стар от мумията от Чинчоро най-малко с 500 години.

 Татуировките по тялото на Йоци. Staschitz / Samadelli / EURAC / South Tyrol Museum of Archaeology Татуировките по тялото на Йоци. Staschitz / Samadelli / EURAC / South Tyrol Museum of Archaeology

Татуировките на тялото на Йоци съставляват главно линии и кръстове. Те са нанасяни с нарези върху кожата, в които по-късно е втриван дървен въглен. Тоест те са изпълнявали не декоративни, а лечебни задания.

 South Tyrol Museum of Archaeology South Tyrol Museum of Archaeology

Крътак счита, че Йоци няма да е дълго собственик на най-древните татуировки. Към времената на Ледения човек нанасянето на татуировки към този момент е било общоприета културна процедура и при бъдещи разкопки евентуално ще бъдат открити по-древни мумии със следи от такива.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР