Археолозите и съдебните медици са хората, които най-добре познават тъмната

...
Археолозите и съдебните медици са хората, които най-добре познават тъмната
Коментари Харесай

10 ужасяващи, но любопитни научни открития

Археолозите и правосъдните медици са хората, които най-добре познават тъмната страна на науката.

Те постоянно попадат на находки, разкриващи брутални и ужасяващи секрети от предишното.

Човешки кости, оглозгани от праисторически канибали, всеобщи гробове на деца, зомби инсекти и какво ли още не… Научният портал LiveScience подреди в изцяло инцидентна поредност 10 от най-ужасяващите, само че и много любопитни научни открития.

1. Вампирът на чумата

Ако ви трябват антични истории за гибел, заболявания и мъчения, археологията е науката, която би ви била най-полезна. Една от находките е череп на жена с набит камък в гърлото. Той е открит на венецианския остров Лазарето Нуово в всеобщ гроб с остатъци от жертви на чумата през XVI век.

През 1576 година чумната зараза във Венеция убива 50 хиляди души. С тогавашните лимитирани знания по медицина хората намирали и други, по-мистични пояснения за страшната злина – като вампири, да вземем за пример. Гробокопачите очевидно са считали, че дамата е една от тях и набили камък в гърлото й, с цел да не може тя да прегризе плащеницата си и да болести други, изяснява антропологът Матео Борини от Университета на Флоренция.

2. Перфектното укритие

През 1912 година археолози в британската провинция изравят скелетите на десетки бебета (точният брой не е ясен), умряли след раждането си и заровени в подземието на вила от римско време преди към 1800 години. Останките изчезнали за близо век преди да бъдат открити в наше време “пакетирани ” в кашони от цигари и патрони в вместилище на музей. Изследването на 35 от скелетите разкрива, че множеството бебета са били едвам на 38 до 40 седмици по време на гибелта си – модел, който приказва за детеубийство.

3. Опустошенията на времето

След гибелта следва разложение. И разграждането на телата ни може да поеме по странни направления, както свидетелстват правосъдни лекари и археолози. При избрани условия мазнините в тялото се преобразуват в твърда сапунообразна маса, наречена адипоцир (трупен восък), който работи и като консервант.

През 1997 година обезглавен мъртвец, обгърнат в трупен восък и опрашен със наследник минерал, се появи в залив на езерото Бриенц в Швейцария. При първичните проучвания Майкъл Тали, който в този момент работи в Университета на Цюрих, предположил, че става дума за мъртъв от няколко месеца до година човек. След като отстранили восъка, обаче, той и сътрудниците му разкрили непокътнати органи, включително храносмилателния тракт, в който имало черешови костилки. Накрая станало ясно, че става дума за умрял преди поне… 300 години човек.

4. Мравки зомбита

Нито едно проучване за гибелта няма да е цялостно без да включим “немъртвите ”, в този случай естествените зомбита, основани от природата. Става дума за мравки, инфектирани с мухъл, която им “нарежда ” да маршируват към гибелта си, с цел да популяризират по този начин спорите й.

Учените са разпознали доста типове “зомби мухъл ”, която употребява мистериозни химически субстанции, с цел да управлява насекомите. Заразените мравки напущат колониите си и захапват листа в смъртоносна хватка, която ги държи на място, до момента в който плесента ги убие и прекара през главата им личните си спори.

5. Гъсеници зомбита

В този случай зомбиращото създание е един единствен ген във вирус по насекомите, прочут като бакуловирус, който заразява единствено избран тип молец (gypsy moth). Той “превзема ” гъсениците, стопира развиването им и ги “разпраща ” да пълзят по дърветата. Веднъж стигнали високо в клоните и листата им, те умират и се трансформират в лепкава слуз, която прокапва с вирусните частици по долните листа, където заразява нови гъсеници.

6. Математическа гибел

Един песимист по тематиката “вампири ” – професорът по физика Костас Ефтимиу от Университета на Централна Флорида, предлага простичка формула, с цел да разубеди всички вярващи в тяхното битие. Ето изчисленията му: На 1 януари 1600 година човешкият жанр е наброявал 536 870 911 души. Ако приемем, че на този ден се е родил първият върколак и той е ухапвал по един човек на месец, трансформирайки го надлежно във върколак на собствен ред, до 1 февруари вампирите разумно към този момент ще са двама, до 1 март – четирима, и така нататък

Ако приемем, че това е методът, по който се популяризират кръвожадните “възкръснали мъртъвци ”, би трябвало човечеството да вампиряса единствено за две и половина години. Ако се вземе поради и равнището на смъртността в това уравнение, хората ще изчезнат доста по-бързо – резултат, който не може да пребори даже нереалистично висока раждаемост, уверен е професорът.

7. Вашият коефициент на гибелта

Почти тривиално: макар големия мащаб и брой жертви на естествени бедствия, като голямото земетресение и последвалото цунами в Япония през 2011 година, е по-вероятно да се самоубиете или просто да си отидете естествено, в сравнение с да станете жертва на естествена буря. Така че “шансовете ” са по-големи, в случай че се тревожите за сърдечни или ракови болести, а не за урагани и конфликти с метеорити.

8. Преживявания близки до гибелта

Според изследване на Gallup към 3% от популацията на Съединени американски щати твърди, че е имало близки до гибелта прекарвания. Сега науката се заела да изясни по какъв начин мозъкът ни основава тези събития. Изследвания откриват, че преживяванията “извън тялото ” може да се провокират при мозъчна стимулация темпоропариетално вдясно. Според учените те са свързани с неуспеха да се интегрира сензорна информация от тялото в съответната част на мозъка.

9. Живот след обезглавяване

Електрическата интензивност в мозъка на плъховете “угасва ” към 17 секунди след обезглавяването им, откриват проучвания. Но близо минута по-късно огромна и мудна електрическа вълна минава през него. Някои учени одобряват това като знак за необратима мозъчна гибел, само че съгласно други даже след тази последна вълна мозъчните кафези могат, на доктрина, да бъдат реанимирани.

10. Нещо (или някого) за дъвчене

Изследователи предиздвикали европейци и африканци да дъвчат свински и овнешки кости, като проучили отпечатъците от зъбите им по тях и ги сравнили с сходни, открити върху човешки кости, изровени от археолози от праисторически места в Англия и Испания. Според заключенията праисторическите хора може да са справяли с неналичието на задоволително храна точно с канибализъм.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР