Археолози са попаднали на находка под някогашно гробище в двора

...
Археолози са попаднали на находка под някогашно гробище в двора
Коментари Харесай

Откриха римски храм под гробище в Англия

Археолози са попаднали на находка под тогавашно гробище в двора на катедрала в Централна Англия, за която допускат, че е римски храм, съобщи Асошиейтед прес.

Учените от университета на Лестър оповестяват, че по време на разкопки на територията на Лестърската катедрала са разкрили нещо, за което считат, че е мазе на римска сграда, и откъс от олтарен камък на 1800 години.

" Винаги се е разказвало, че под катедралата е имало римски храм. Досега нямаше по какъв начин да потвърдим или отхвърлим това, само че новите открития демонстрират, че под нея несъмнено има римско място за поклонение ", споделя ръководителят на разкопките Матю Морис.

Морис и екипът му считат, че мазето, което се намира на съвсем три метра подземен, е издигнато през втори век. На мястото са открити и няколко части римска керамика и монети.

Известно е, че към 50-а година след Христа римляните построяват цитадела на територията на Лестър, населено място, известно като Ratae Corieltauvorum.

Разкопките са част от план за възобновяване на катедралата в Лестър, за която се счита, че е издигната за първи път през 11-и век. Понастоящем в нея се намира гробницата на Ричард Трети. Той е последният крал на Англия от династията Плантагенет и последният британски монарх, умрял в борба. Кралят умира през 1485 година

Археологическият екип от университета на Лестър откри останките на средновековния крал преди десетилетие при разкопки на паркинг в центъра на града. През 2015 година той беше препогребан в катедралата.

⛪️ For centuries rumours have abounded that Leicester Cathedral was built on the site of a Roman temple
— The Telegraph (@Telegraph)
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР