Археолози от вчера отново са на терен в античния град

...
Археолози от вчера отново са на терен в античния град
Коментари Харесай

Археолози отново са на терен в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Археолози от през вчерашния ден още веднъж са на терен в античния град Хераклея Синтика край Петрич, който набира все по-голяма известност измежду туристите и в страната, и зад граница. Начело на екипа е доцент доктор Людмил Вагалински. Той и сътрудниците му не престават с разкриването на форума в античното населено място, което е наоколо до храма на пророчицата Ванга. До края на този месец експертите ще работят там. Целта им е да съумеят да довършат проучването на две значими свои находки.

Римско завещание

" През май тази година също бяхме на терен, това е вторият стадий от нашата активност. Искаме да разкрием до дъно една постройка, която е напълно до форума. Засега сме изследвали единствено един ъгъл от нея, не знаем още дали е социална сграда или жилищна. Тя обаче несъмнено е римска и е от 2-3 век след Христа. Работим и по една подпорна стена, която е направена от доста вярно изсечени огромни квадри (вид зидария в миналото). Тази стена е доста добре непокътната, нейната датировка е от ранния елинизъм, от 4-ти век преди Христа ", съобщи за " Телеграф " доцент доктор Людмил Вагалински.

Той посочи, че с останалите археолози вършат всичко належащо за социализацията на историческия обект. Проектът за реституция и консервация на античния град Хераклея Синтика върви с цялостна пара. За тези действия са обезпечени над 5,6 млн. лева по оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 година “. Възстановителните работи на обекта се чака да приключат в края на тази година. Бенефициент е община Петрич, която ще го стопанисва, откакто бъде приключен.

Зони

Проектът планува две зони – за културно-историческо завещание и за социализация. В първата ще бъдат показани антична крепостна стена, жилищен квартал, раннохристиянски некропол, централната градска част на античния град – конгрес и прилежащи обекти, здания под римския конгрес, магазини и светилища, гражданска базилика, раннохристиянска базилика и други Във втората зона ще се построи посетителски център с виртуална зала за експониране на културното завещание. Ще има детски атракцион - вид аквапарк, зона за необятен публичен достъп, детски площадки, охранителен паркинг. До обекта се планува да има атракцион „ Римски терми ” с басейни, детски лагер и къмпинг зона./Телеграф.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР