Археологическият сезон на средновековния град Русокастро приключи с голям успех

...
Археологическият сезон на средновековния град Русокастро приключи с голям успех
Коментари Харесай

Приключи археологическият сезон за проучване на средновековния град Русокастро

Археологическият сезон на средновековния град Русокастро завърши с огромен триумф за научния екип. В последните дни на разкопките те откриха стена от незнайна до този миг бойна кула. Тя е дълга 6 м., и евентуално е била правоъгълна по проект. Кулата остава недопроучена, тъй като е открита безусловно в края на разкопките. Това оповестиха от пресцентъра на Регионалния исторически музей в Бургас.

През тази година откъм вътрешното лице е разкрита монументална крепостна стена с дебелина от 1 до 3 м., и линейна дължина 52 м. Откъм външното лице са разкрити 20 м. Установени са  два строителни интервала – ранновизантийски и феодален, като през междинните епохи е имало най-малко три строителни стадия – в средата на 13 в., края на 13 в. и средата на 14 в.

Открити са многочислено количество движими находки, измежду които близо 40 монети и един оловен щемпел с изображение на Свети Димитър Солунски. Сред монетите доминират български на цар Иван Александър, само че има и сребърни екземпляри на Ахейското деспотство, сръбски грош, и даже едно торнезе на френски крал, отсечено във френския град Тур. Става въпрос или за крал Луи IX Свети, или за  крал Луи Х Вироглавия. Тази монета е извънредно необичайност за Балканския полуостров.

Открити са и доста стоманени предмети, измежду които необикновен интерес съставляват накрайниците на стрели.

Разкопките на средновековния град Русокастро се извършват от Регионалния исторически музей в Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР