Архангелова задушница се отбелязва първата събота преди Архангеловден. Тя се

...
Архангелова задушница се отбелязва първата събота преди Архангеловден. Тя се
Коментари Харесай

ДНЕС Е АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА! Какви са поличбите и обичаите за днешния ден

Архангелова задушница се отбелязва първата събота преди Архангеловден. Тя се отбелязва в събота, защото събота е денят на мъртвите и е една от трите най-големи задушници през годината.

Архангелова задушница се назовава още Хрангелово одуше, Мъжка или Рангелова задушница. На този ден в храмовете се прави обща панихида и заупокойни свети литургии.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В предишното най-възрастната жена преливала гроба с алено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – предписание се три кръга по края на гроба. Върху гроба на умрелите палим свещ, която е знак на нашата религия, а пламъкът припомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на умрелия. Много хора оставят и храна (т.нар. подавки) върху упокойното място, само че съгласно църковния канон това е погрешно. По традиция във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за умрелите. Носи се храна, която се освещава по време на службата и по-късно се раздава на присъстващите.

Миряните може да запишат в църквата имената на своите починали близки и родственици, които след това свещениците изчитат по време на общата панихида, която се отслужва, измолвайки покой за душата им на оня свят. Трябва обаче да се записват имената единствено на тези покойници, които приживе са били кръстени.

На Архангелова задушница, по този начин както при другите задушници, се вършат общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, по тази причина на общата софра на гробищния парк се слагат седем разнообразни ястия (между които обичани на починалия), с цел да „ чуят “ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и загатваме умрелите с думите “Бог да елементарни ”. Старите хора споделят, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи към тебе на този ден, значи душата на покойника е пристигнала.

В раздавката за Архангелова задушница обичайно участва вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или изобщо месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, само че в действителност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Задушниците през годината са четири и се вършат в съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден

Източник: ПИК
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР