Арестуваха полицай, докато превозва мигранти по автомагистрала Тракия. За няколко

...
Арестуваха полицай, докато превозва мигранти по автомагистрала Тракия. За няколко
Коментари Харесай

Само за ден задържаха два буса с мигранти край Пловдив, единият трафикант е полицай

Арестуваха служител на реда, до момента в който транспортира мигранти по автомагистрала " Тракия ". За няколко часа полицията организира две акции в сектор единствено на километър от Пловдив. Задържани са 56 афганистанци и водачите на двата микробуса.

Задържаният служител на реда е на 23 години от Перник - от профилираните полицейски сили на Столичната дирекция на вътрешните работи. Работи в системата на Министерство на вътрешните работи от 3 години.

Бил е в болничен до последния ден на 2022 година Трябвало е да бъде на работа на 6 януари, само че тази заран е карал по автомагистрала " Тракия " микробус с 31 мигранти. Те са качени в товарния отсек на транспортното средство, където няма прозорци. При задържането жандармеристът, който е бил с униформа, не е оказал опозиция и признал за присъединяване и в други случаи на трафик на мигранти. Все още не му е повдигнато обвиняване, оповестиха от прокуратурата.

Само часове по-рано на километър разстояние по автомагистралата, в различен микробус са открити 25 млади мъже без документи за идентичност. Шофьорът му обяснил, че преди две седмици бил уверен от турски жител да транспорти чужденците против солидна сума. Полицията и прокуратурата към този момент изяснават дали двата случая са свързани.



Малко след 8 часа сутринта полицейски екип вижда на автомагистрала " Тракия " бял подозрителен бус, който пътува към София. В региона на 120-ия километър жандармеристи стопират товарния автомобил. Зад кормилото е техен сътрудник в униформа - от Столичната дирекция на вътрешните работи.

" Попитан от неговите сътрудници служители на реда какво транспортира, той не е дал смислени пояснения, само че се е легитимирал със служебна карта, евентуално разчитайки, че по този метод ще отклони инспекцията ", сподели Чавдар Грошев – областен прокурор на Пловдив.

В буса са открити 31 мигранти – всичките млади мъже сред 20 и 30 години, които споделят, че са от Афганистан.

" Посочили, че са дали към 4000 лири, което се равнява на към 400 лева, с цел да бъдат превозени в страната, сподели прокурор Грошев.

Задържаният служител на реда признал, че и различен път се е замесвал в мигрантски трафик, а парите му били нужни, с цел да покрива отговорности по заем.

" Лицето е декларирало, че съжалява за това, което е направило, само че е правило и различен път подобен транспорт на мигранти в страната ", изясни прокурорът.



Няколко часа по-рано, отново на автомагистрала " Тракия “ и отново в региона на пловдивското село Бенковски, е бил спрян за инспекция още един микробус. В него са открити 25 чужденци, още веднъж представящи се за афганистанци. Шофьорът обяснил пред проверяващите, че получил 5000 лв. за курса.

" Признал е в детайли, че преди две седмици се е срещнал с двама турски жители, които му предложили работа против възнаграждение ", изясни Атанас Илиев – наблюдаващ прокурор.

Мигрантите и в двата автомобила са били качени от региона на едно и също село край Бургас и са пътували към Сърбия. Все още се ревизира дали двата случая са свързани.

Репортер: Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР