Ардино отбеляза Международния ден на майчиния език – 21 февруари,

...
Ардино отбеляза Международния ден на майчиния език – 21 февруари,
Коментари Харесай

Ардино отбеляза Международния ден на майчиния език

Ардино означи Международния ден на майчиния език – 21 февруари, в изискванията на пандемия от COVID-19 и без всеобщи мероприятия.

Събитието се организира в салона на читалище „ Родопска искра “ без аудитория. 

В празничната стратегия, отдадена на опазването на езиковото и културно разнообразие, се включиха възпитаници от Ардино, учещи турски език като майчин. Тя стартира със стихотворение, поднесено от Алиса Туран. Енда, Ниляй и Дамла показаха известната ария „ Orda bir köy var “.

Енес, Ефе, Мерт, Туна и Хакан изрецитираха стихотворения от творчеството на локалния стихотворец Али Дурмуш. В празничната стратегия се включиха и извънредно надарените сестри Букет и Бурчин, които показаха една красива ария. Празникът приключи с достоверен танц.
 IMG 732ebf671d222661778e7524e72c3be0 V
„ Всяка самодейност за поощряване и разпространяване на майчиния език е освен част от езиковото разнообразие, само че и помагало за повишение на осведомителността по отношение на езиковите и културни обичаи по света и въодушевява взаимност, учредена на схващане, приемливост и разговор. Община Ардино подхожда отговорно към проблемите по проучването и популяризирането на майчиния/турски език. Въпреки законовите и организационни спънки образователният предмет „ Майчин /турски език “ се учи в общинските учебни заведения и извънучилищни институции. Като родители сме виновни да предадем това благосъстояние на децата си. А ние като управление на община Ардино ще продължаваме да сътворяваме условия за проучване на майчиния език. От името на управлението на община Ардино и от мое име Ви приветствам най-сърдечно по случай 21 февруари – Международен ден на майчиния език “, съобщи кметът на община Ардино инж. Изет Шабан в приветствието си във връзка Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той поздрави децата и техните ръководители, изрази задоволство от обстоятелството, че са подготвили чудесна стратегия.

Денят на майчиния език се празнува годишно по света от 2000 година насам за да се покаже значимостта на проучването и потреблението на майчин език, както и да насърчи многоезичието и културното многообразие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР