Арбитражното дело на чешката ЧЕЗ срещу България ще повлияе на

...
Арбитражното дело на чешката ЧЕЗ срещу България ще повлияе на
Коментари Харесай

От какво зависи влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ

Арбитражното дело на чешката ЧЕЗ против България ще повлияе на решението на компанията дали да допусне влизането на българската страна в договорката. Това мнение изрази шефът в чешкия вестник "Лидове вести " Веселин Вачков пред Българска национална телевизия.

Чешката компания предходната година заведе интернационално дело против България поради "редица интервенции на българските институции, които вредят на активността на ЧЕЗ в България и в дълготраен проект заради сериозната обстановка на локалния енергиен пазар, която не се усъвършенства ". Подобни каузи се водят и от другите две електроразпределителни сдружения след задържането на цената на тока, загуби от непризнати вложения и противоречиви регулаторни решения.

Вачков подсети, че в подписания към този момент прелиминарен контракт сред ЧЕЗ и българското сдружение "Инерком " на Гинка Върбакова има уговорка, която не разрешава на купувача да препродава компанията без единодушието на продавача. "Надзорният съвет на ЧЕЗ би трябвало да реши дали да допусне присъединяване на българската страна. А решението ще бъде повлияно от арбитража - те би трябвало да продадат на страна, с която се съдят. Не съм сигурен, че ще стане елементарно и бързо ", сподели чешкият публицист.

Той изрази изненадата си от това, че договорката е провокирала политически скандал в България и разясни, че в Чехия тематиката е икономическа и се разяснява от позиция на това дали е преференциална за чешката страна.

Вачков сподели, че още през декември две български медии са писали накъде върви договорката и по тази причина политиците не би трябвало да са сюрпризирани два месеца по-късно. Именно от тези изявления се е заинтересувала "Лидове вести ", с цел да я проверява от чешка страна. Директорът в чешкото издание акцентира, че се удостоверява и огромната картина, разказана в следствието на "Лидове вести ", и детайлите по договорката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР