Арабската кухня, известна най-вече със специалитети като хумус, агнешки шиш-кебап,

...
Арабската кухня, известна най-вече със специалитети като хумус, агнешки шиш-кебап,
Коментари Харесай

Рецепти за вкусни арабски курабии

Арабската кухня, известна най-много със специалитети като хумус, агнешки шиш-кебап, кафта, фалафели, табуле и още доста други обичайни ястия, се гордее и със своите сладкиши.

Особено известни са другите типове курабии, пълнени с ядки или сушени плодове, които се употребяват на драго сърце незабавно щом приключат постите по време на Рамадан и стартират празненствата. Ето 2 от най-популярните предписания за арабски курабии, на които можете и Вие да се насладите:

Египетски курабии

Необходими артикули: 3 ч. ч. брашно, 3/4 ч. ч. разтопено масло, 1 к. ч. розова вода, по 20 г бадеми, лешници, печени фъстъци и шамфъстък, 7- 8 фурми, 1 щипка канела, 3 с. л. захар, пудра захар за поръсване.

Начин на подготвяне: Брашното се пресява, поставя се в купа и в средата му се оформя кладенче. В него се изсипва съвсем цялото масло (оставя се 1 с. л. за плънката на курабиите) и розовата вода.

От тази примес се замесва безпрепятствено тесто, от което се вършат топчета с размера на кайсия, които се натискат по средата, тъй че да се оформят вдлъбнатинки, в които ще се поставя плънката.

Отделно благодарение на чопър или на най-обикновено хаванче се смилат обелените ядки и фурмите, на които авансово им е махната костилката. Към тази примес се прибавя 1 с. л. масло, захарта и канелата и всичко се разбърква добре.

 Курабии Мамул

С по този начин приготвената плънка се пълнят курабиите и се подреждат в намазнена тава. Пекат се на авансово загрята на 200 градуса фурна до порозовяване. След като са подготвени се поръсват с пудра захар и са подготвени за поднасяне.

Курабии Мамул

Необходими артикули: 500 г брашно, 200 г масло, 80 г пудра захар, 2 с. л. портокалова вода, 2 с. л. розова вода, 200 г орехи, 80 г захар.

Начин на подготвяне: Орехите се смилат с чопър или се начукват в хаванче, само че не на доста дребни елементи. Към тях се прибавят захарта и розовата вода и всичко се разбърква добре. Отделно маслото се загрява и откакто е към този момент полутечно се смесва с брашното.

Към тях се прибавя пудрата захар и портокаловата вода. От тази примес се замесва тесто, като в случай че е належащо можете да добавите и малко вода. Тестото се оставя за към 2 часа на хладно, след което от него се оформят топчета по гореописания метод.

В завършената вдлъбнатинка се поставя ореховата плънка, тестото се притиска с цел да не изтича сместа и по този начин приготвените курабии се пекат в авансово загрята на 200 градуса фурна до порозовяване. Поднасят се топли, поръсени с малко пудра захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР