Априлските сметки за парно шокираха столичани. Според Топлофикация причините са

...
Априлските сметки за парно шокираха столичани. Според Топлофикация причините са
Коментари Харесай

Защо софиянци получиха по-високи сметки за парното през април?

Априлските сметки за парно шокираха столичани. Според " Топлофикация " аргументите са ниските пролетни температури и по-скъпата топлинна сила този сезон.

Шест дни повече топло и по-висока сметка за Милка Андреева поради трите радиатора, които е пускала през април. Жената признава, че сама не може са се оправи със сметката за парното.

„ Дъщеря ми заплаща, моята пенсия е доста ниска “, споделя тя.

Топлофикационните сдружения в страната за нарастване на цената на парното и на топлата вода

Заради рекордното повишаване на природния газ предишното лято топлинната сила скочи с 40 на 100. Така даже пониженото Данък добавена стойност от 20 на 9% не донесе предстоящото облекчение за потребителите.

Мярката изтича в края на юни, припомнят специалисти.

„ Ако не реши държавното управление или Народното събрание да продължи тази ставка от 9%, то ще се върне на 20% “, изясни Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните сдружения.

Абонатите обаче не схващат за какво фактурите са по-високи.

От друго сдружение пък е пожелан скок със 121%

„ Не сме удовлетворени, тъй като фактически сметките са повишени при ненадейно висока температура през предходния месец, а през март се оказа, че сметките са по-ниски при по-ниска температура, което не е съответно “, сподели един от тях.

От „ Топлофикация " завиха за bTV, че консуматори са пускали парно с 20% повече, тъй като е било с близо 2 градуса по-студено от предишния април и още: “48% от битовите консуматори са получили фактура на стойност до 100 лева, а за близо 33% от клиентите цената е сред 100 лева и 200 лева Едва към 5% от сметките за месеца са на стойност над 300 лева ”

Експерти поучават даже да са високи сметките да се платят до 30 май, с цел да се употребява 3%-нтната отстъпка, а в случай че има разлика да чакат изравнителните сметки.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР