Април е по-хладен от обичайното до момента, а се очертава

...
Април е по-хладен от обичайното до момента, а се очертава
Коментари Харесай

По-хладно и дъждовно време в следващите дни

Април е по-хладен от нормалното досега, а се обрисува да бъде студен и дъждовен и в идващите седем - осем дни. По-ниското атмосферно налягане над Балканите ще предизвика облачно време и валежи от дъжд, по-активни в следобедните часове.

Такова се обрисува да бъде времето чак до края на седмицата, та даже и при започване на идната, когато синоптичните модели предвиждат приближаването на средиземноморски циклон. Това е рецепта за още дъжд и студ.

Разбира се, няма от самото начало да е тъмно и дъждовно, ще има обособени дни и интервали, с повече слънце и без превалявания, само че нестабилната атмосфера ще е рецепта за валежи.

Това значи, че и в идващите днитрябва на разположение да имате чадъри, затворени обувки и връхни облекла, тъй като дъждът може да ви изненада във всеки миг.

Хубава, хладна пролет ни сервира април досега, а евентуално и още седмица напред. Средноденонощната температура до 18 април, в региона на София е с към три градуса по-ниска от среднодневната температура през април на 2022 година. В това няма нищо извънредно.

Независимо от многото материали в пресата за това по какъв начин климатът се затопля и по какъв начин това ще докара до проблеми, проблеми не се следят, в противен случай - миналата зима ни спести сняг, мраз и пари заенергия.

Това, че зимата бе извънредно мека, не значи, че и идната ще е такава, въпреки в последните години зимите у нас да са по-скоро топли. Дали тази серияот топли зими ще продължи, няма изясненост.

Въпросът в този момент е дали идващата лято ще е сходно на миналогодишното, когато въпреки всичко не бяха регистрирани многовисоки температури. В региона на София, да вземем за пример, нямаше горещници и оптималната температура достгна 36 градуса. Което е надалеч от върховете.

По-важното е това, че в последните седмици има повече превалявания, в това число и на изток и това е добре след по-сухото време през зимата.

Кога ще стане по-топло? Според синоптичните модели, след 27 - 28 април е допустимо да забележим стабилизиране на времето, а температурите ще се покачат до нормалните стойности и в низините на страната, в самия завършек на месеца, евентуално ще доближават 30 градуса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР