апредъкът на роботиката и технологиите за изкуствен интелект заплашва близо

...
апредъкът на роботиката и технологиите за изкуствен интелект заплашва близо
Коментари Харесай

Роботите заплашват една четвърт от работните места в света

апредъкът на роботиката и технологиите за изкуствен интелект заплашва близо една четвърт от световната работна мощ с безработица, оповестява „ Блумбърг”.

В отчет, оповестен във вторник, икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън показват, че евентуално към 800 милиона души са изправени пред риск да останат без работа поради настоящата сега софтуерна гражданска война.



Работещите в страните от Съвета за съдействие в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са най-уязвими.



Причината е, че в техните стопански системи огромна част от заетите извършват главно елементарни, рутинни действия и елементарно да бъдат сменени от машини. Освен това от новите технологии е застрашена огромна част от евтината работна ръка.



Тези процеси основават заплаха от повишаване на неравенството на приходите.



Докато преди се смяташе, че роботите заплашват най-вече нискоквалифицирани служащи, в този момент се вижда, че те заместват хората на всевъзможни позиции, които изискват повтаряне на елементарни механични стъпки. Такива чиновници постоянно попадат в средата на разпределението на приходите, което води до резултат на поляризация.



Не всички вести обаче са неприятни. Някои от най-изложените на заплаха страни също имат бързо застаряващо население, което значи, че с новите технологии ще могат да се оправят с растящия дефицит на работна ръка, провокиран от демографските процеси.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР