Apple отчете второ поредно тримесечие на спад на приходите, но

...
Apple отчете второ поредно тримесечие на спад на приходите, но
Коментари Харесай

Приходите на Apple спадат за второ поредно тримесечие, но са над очакваните

Apple регистрира второ следващо тримесечие на спад на приходите, само че заяви, че продажбите на iPhone са се нараснали заради мощното търсене на разрастващите се пазари.
Това е третият път в границите на десетилетие, в който производителят на iPhone регистрира поредни тримесечия на спад в приходите. 
Приходите на софтуерния колос за второто му фискално тримесечие, завършило на 1 април, са 94,8 милиарда $, което е спад от 3% по отношение на предходния интервал. Нетната облага спада с 3% на годишна база до 24,2 милиарда $. Apple въпреки всичко надвишава упованията на анализаторите за 92,9 милиарда $ доходи и 22,6 милиарда $ чиста облага за второто фискално тримесечие, съгласно FactSet.
Главният финансов шеф на Apple Лука Маестри разяснява, представен от The Wall Street Journal, че компанията е изпитала компликации във връзка с потребителското търсене, което се отразява в намаляващите продажби на Mac и iPad, само че iPhone се е показал изключително добре на разрастващите се пазари, което ѝ е помогнало " да компенсира някои макроикономически провокации “. 

Apple отбелязва мощен растеж на продажбите на iPhone в Индия, Индонезия, Латинска Америка и Близкия изток. Маестри отбелязва, че Apple се оправя добре на пазари като Индия частично заради последните си вложения в страната – нови магазини за търговия на дребно и фокус върху построяването на общността на разработчиците на приложения там. Разсрочените проекти на Apple и стратегиите за продан вършат продуктите на компанията по-достъпни в тези страни.
Миналия месец Apple отвори първия си магазин за продажба на дребно в Индия, което може да помогне за ускорение на търсенето на iPhone през годината. Компанията преглежда Индия като евентуално главно място за по-нататъшна диверсификация на веригата си за доставки надалеч от Китай. Основният индустриален сътрудник на Apple, Foxconn Technology Group, също обмисля огромна агресия в Индия, заяви неотдавна WSJ.

По време на диалог с анализатори основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук разяснява, че „ доста хора в Индия навлизат в междинната класа “ и че се надява това да се отрази позитивно на продажбите на iPhone.
Продажбите на iPhone са нарастнали с към 1,5% до 51,3 милиарда $, много над предстоящите от анализаторите 48,7 милиарда $. Продажбите на водещия артикул на Apple се усилват, защото потребителското търсене продължава да гравитира към най-скъпия телефон на компанията, iPhone 14 Pro Max, който съставлява 24% от всички продажби на iPhone, съгласно Consumer Intelligence Research Partners. Следва го iPhone 14 Pro с 22% от всички продажби за тримесечието, съгласно изследователската компания.
Продажбите на най-високия клас модели на iPhone са от решаващо значение за тактиката на Apple през последните години за увеличение на приходите в обстановка на забавящи се доставки. Търсенето на модели Pro е помогнало за повишението на междинната продажна цена на iPhone до $988 през тримесечието от януари до март от $802 през същото тримесечие на 2019 година, съгласно Consumer Intelligence Research Partners.

През първото си тримесечие, завършило на 31 декември, Apple се опитваше да поддържа търсенето на своите модели iPhone 14 Pro, защото веригата ѝ за доставки в Китай беше наранена от така наречен политика за нулев коронавирус в страната. Приходите паднаха с 5% на годишна база за интервала, което е първият им спад от близо четири години. Анализаторите чакаха огромна част от това незадоволително търсене на най-новите iPhone да прелее към тримесечието, завършило на 1 април.
За второто фискално тримесечие бизнесът с услуги на Apple нараства с към 5,5%, в сходство с упованията, само че с по-бавен ритъм, защото съгласно анализаторите компанията е изправена пред по-слаб цифров рекламен пазар и по-малко разноски за мобилни видеоигри.

Apple е последната от огромните американски софтуерни компании, която регистрира облаги. Миналата седмица вложителите приветстваха с сдържан оптимизъм скромните резултати на множеството софтуерни колоси, отразявайки възобновения пазарен интерес към тях. Meta заяви данни, показващи признаци на усъвършенстване в цифровата реклама. Alphabet регистрира спад в продажбите на реклами, до момента в който Microsoft заяви за изстудяване на корпоративното търсене на облачни услуги. Акциите и на трите компании се покачиха, защото надвишиха прогнозите на анализаторите.
Акциите на Apple се повишиха с към 2% след затварянето на пазарите. Компанията заяви, че е нараснала дивидента с 4% и че бордът е разрешил спомагателни 90 милиарда $ назад изкупуване акции. Apple изкупи назад акции за 89,4 милиарда $ през фискалната година, завършила през септември, и е изплатила на вложителите 14,8 милиарда $ дивиденти, съгласно FactSet.  
  Следващия месец Apple ще организира годишната си конференция за разработчици, на която се чака да разгласи нов програмен продукт за своите устройства, както и да показа първия си нов огромен артикул от съвсем десетилетие: слушалки, които сплотяват виртуална и разширена действителност в едно устройство. Не се чака обаче продуктът да има огромен финансов принос в близко бъдеще, разясниха към този момент анализатори
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР