Apple обяви приемането на стандарта за обмен на съобщения RCS

...
Apple обяви приемането на стандарта за обмен на съобщения RCS
Коментари Харесай

Apple ще внедри RCS през 2024 г. Този стандарт за съобщенията ще се поддържа от Android-смартфоните

Apple разгласи приемането на стандарта за продан на известия RCS (Rich Communication Services). Функцията ще започва посредством софтуерна актуализация “по-късно идната година “ и ще улесни обмена на известия сред потребителите на iPhone и Android.

Решението на Apple беше взето под натиска на съперници като Гугъл и Samsung, както и на регулаторите. В изказване до 9to5Mac, представител на Apple сподели, че RCS ще предложи по-добра съгласуемост за междуплатформените известия.

„ По-късно идната година ще прибавим поддръжка на RCS Universal Profile, който съставлява стандарт, оповестен от GSM Association. Вярваме, че универсалният RCS профил ще предложи по-добро преживяване спрямо SMS или MMS. Това ще работи дружно с iMessage, който ще продължи да бъде най-хубавия и сигурен опит в обмена на известия за потребителите на Apple “.

RCS предлага доста функционалности в жанр iMessage за междуплатформените известия сред устройствата на iPhone и Android. Това включва неща като уведомления за четене, знаци за въвеждане, висококачествени изображения и видеоклипове и други

По думите на Apple, внедряването на RCS също по този начин ще даде на потребителите опцията да споделят местоположението си с други хора посредством текстови известия. За разлика от елементарните SMS, RCS може да работи през мобилните мрежи или Wi-Fi.

Същевременно iMessage е тук, с цел да остане. Той ще продължи да бъде платформа за продан на известия, която е употребена за връзка сред потребителите на iPhone. RCS ще размени SMS и MMS и ще съществува настрана от iMessage. SMS и MMS ще останат налични при нужда.

Тази стъпка не отваря iMessage за другите платформи. Всъщност, компанията употребява RCS настрана от iMessage.

Apple също по този начин повтаря, че iMessage е доста по-сигурен и комфортен за конфиденциалност от RCS. iMessage е криптиран от край до край и Apple издигна сигурността на по-високо равнище с усъвършенстваната отбрана на данните за известията в iCloud. Apple споделя, че RCS към момента не поддържа толкоз мощно криптиране, колкото iMessage.

Apple също настояват, че ще работят с членовете на GSMA над способите за по-нататъшно възстановяване на RCS-протокола. По-специално, това се отнася до усъвършенстваната сигурност и криптирането на известията.

Решението на Apple да одобри към RCS беше резултат от многогодишния напън от страна на някои съперници, изключително Samsung и Гугъл. Досега компанията устоя на натиска и усъвършенства iMessage. Тим Кук отхвърли RCS през 2022 година Той сподели, че Apple не е чула доста консуматори да желаят поддръжка на RCS на iPhone.

„ Вземете на майка си iPhone “ — сподели тогава Кук.

Според Bloomberg, през същата година Apple не е обмисляла (поне по това време) да добави RCS поддръжка към iPhone.

Решението евентуално е повлияно от законодателството на Европейския съюз, което може да изисква от Apple в последна сметка да отвори iMessage. Apple се опълчи на използването на Закона за цифровите пазари с аргумента, че iMessage не е задоволително важен в Европа.

Припомняме също, че неотдавна iMessage стана вероятен за Android, с помощта на приложението Nothing Chats, което обезпечава голям брой функционалности и пълноценна съгласуемост за оптимално потребителско преживяване при общуването.

Друг напън върху Apple беше натрапен и от Гугъл и мрежови оператори, които се оплакаха на Европейския съюз от невъзможността на Apple iMessage да се интегрира с други услуги.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР