Апелативният съд потвърди присъда на Окръжен съд – Варна, с

...
Апелативният съд потвърди присъда на Окръжен съд – Варна, с
Коментари Харесай

4 години затвор за дрогирания убил трима чужденци при катастрофа край Варна

Апелативният съд удостовери присъда на Окръжен съд – Варна, с която обвиняем е бил приет за отговорен в това, че на 3 септември 2021 година е управлявал лек автомобил със скорост над 138 км/ч и по несъобразителност е предизвикал гибелта на трима души. Деянието е осъществено след приложимост на наркотични субстанции. Алин Й. е осъден от първата инстанция с 6 години отнемане от независимост и за 5 години е лишен от право да ръководи МПС. Делото е било прегледано при кратко разследване, което задължава съда да понижи с 1/3 присъдената глоба – до 4 години. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и от частните обвинители – наследници на умрелите с противоположни претенции: за намаляване/увеличаване на наказването.

Късно вечерта на 3 септември подсъдимият карал по бул. " Княз Борис I “ от Златни пясъци към Варна. Движел се в лявата лента със скорост 138.28 км/ч макар ограничаването от 60 км/ч. По същото време от бензиностанция излизал автомобил, ръководен от френски жител и с двама пасажери – негов съотечественик и британец. Шофьорът вместо да завие надясно към Варна, насочил колата през платното към " ръкава “, предопределен за противоположен завой. Въпреки че за подсъдимия зародила заплаха, той не подхванал прекъсване. Достигайки лявата лента колата на френския лидер била ударена от автомобила на подсъдимия, който задействал спирачките в последния миг. Тримата чужденци починали на място. В кръвта на българския водач са открити амфетамин и метаамфетамин. Автотехническата експертиза е посочила, че причина за настъпване на произшествието е превишената скорост.

Правният разбор на обстоятелствата несъмнено открива осъщественото от подсъдимия закононарушение, гласи решението на Апелативния съд. И тази инстанция отдава значение на съпричиняването на резултата от страна на починалия лидер. Той освен е пренебрегнал императивните наставления на пътните знаци, сложени на изхода на бензиностанцията: " стоп “ и " придвижване единствено надясно след знака “. Но е подхванал маневра, включваща придвижване, насрещно на потока коли. Такова държание с изключение на безусловно неразрешено, крие големи опасности за всички участници в придвижването.

Спорният въпрос е за справедливостта на присъдата. В този случай законът планува отнемане от независимост от 3 до15 години. Определеният в актуалното произвеждане размер е съгласуван с условието на Наказателния кодекс за това глобата да е съответна на осъщественото. Ето за какво не се постанова изменение на наказването, счита въззивната инстанция. И апелативните съдии съобразиха отегчаващите отговорността условия: висока социална заплаха на действието, обвързвана с породената гибел на три лица и използваните от лидера два типа наркотици; превишаване над два пъти на оптимално допустимата скорост; неявяване на нараснало внимание в тъмната част на денонощието, след завой и наоколо до бензиностанция. От друга страна неналичието на предишни осъждания, трудовата ангажираност, положителните характеристични данни обрисуват облекчаващите виновността условия и ниската социална заплаха на подсъдимия.

Всичко това води до извода, че наказването е заслужено и надлежно на действието, заключи Варненският апелативен съд.

Решението предстои на инспекция от Върховен касационен съд.

 

Пресслужба
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР