Апелативната специализирана прокуратура отказа да образува досъдебно производство по случая

...
Апелативната специализирана прокуратура отказа да образува досъдебно производство по случая
Коментари Харесай

Втора прокуратура отказа да разследва има ли престъпление при ремонта на Ларгото

Апелативната профилирана прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане по случая с " Ларгото ", станал по-известен като " Ало, Банов съм ". Така на процедура държавното обвиняване отхвърля да проверява осъществено ли е закононарушение и има ли отговорен по сигнала, подаден от евродепутата Елена Йончева против министъра на културата Боил Банов. Отказът е от 19 декември, написа " Сега ".

Специализираната прокуратура един път към този момент отхвърли да стартира следствие по случая, а в този момент решението е доказано и от по-висшестояща прокуратура. Постановлението не е дефинитивно и може да се апелира пред Върховната касационна прокуратура.

През февруари Йончева популяризира записи, на които съгласно нея през 2016 година като зам.-министър на културата Банов дава инструкции на компанията строител по какъв начин да се фалшифицират документи, с цел да се прикрие закъснение от 33 дни.

Тогавашният титуляр на ведомството Вежди Рашидов разгласи, че поради закъснение по времето на кабинета на Пламен Орешарски е желал работата да се довърши " безшумно и умерено ", с цел да няма загуба на средства от еврофондовете (част от плана се финансира с 12.3 млн. лева по оперативна стратегия " Регионално развиване " - бел. авт.). После е заведено дело за неустойки. Самият Банов твърди, че записите са манипулирани и се прави опит той да бъде вкаран в капан.На 12 април Специализираната прокуратура разгласи, че отхвърля да образува досъдебно произвеждане по сигнали против министъра на културата Боил Банов, тъй като липсват данни за осъществено закононарушение. Основният претекст за прекратяването бе, че записите можело да са " манипулирани " и че липсвали задоволително доказателства. След това Елена Йончева съобщи нови доказателства - мобилния телефон, с който са били записани диалозите.

В началото на ноември стана известно, че Банов и Министерството на културата са пропуснали периода да апелират предходните две правосъдни решения пред Върховния касационен съд и по този начин няма да имат опция да получат неустойката от 754 хиляди лева за забавения ремонт на Ларгото, а също така ще би трябвало и да платят 73 хиляди лева за разходи по делото.

Искът против " Антична Сердика " предстоящо бе отритнат на две инстанции с аргумента, че към 25 януари 2016 година, когато за обекта е публикуван Акт пример 15, страната не е имала забележки към осъществяването, тъй че няма учредения за искания. Според контракта министерството се съгласява, че за дата на привършване на строителството ще се счита подписването на Акт 15. Според министър Банов въпреки всичко има опция ръководеното от него ведомство да апелира решението по делото за ремонта на Ларгото в София.Заради проблема към този момент напусна шефът на правната дирекция в министерството Татяна Цветанова. Тя е подала молба за овакантяване по взаимно единодушие в деня, в който ведомството е образувало дисциплинарно дело поради изпуснатия период за обжалване.
През април 2016 година след забавяния и изхарчени 15 млн. лева по оперативна стратегия " Регионално развиване " археологическият комплекс " Сердика " при Ларгото бе открит тържествено от премиера Борисов и тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Оттогава от време на време се появяват проблеми - разместени плочки, пукнатини по стъклените куполи и други, част от които съществуват и все още.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР