Апелативен съд - Варна потвърди присъда на Окръжен съд –

...
Апелативен съд - Варна потвърди присъда на Окръжен съд –
Коментари Харесай

Доживотна присъда за жестоко убийство на младо момиче потвърди Варненският апелативен съд

Апелативен съд - Варна удостовери присъда на Окръжен съд – Силистра, с която обвиняем за ликвидиране е осъден с пожизнен затвор, оповестиха от пресслужбата на правосъдната институция.

Мюрсел А. е изправен на съд за това, че на 25.01.2017г. край с.Руйно, Силистренска област съзнателно умъртвил млада жена. Деянието е осъществено преднамерено. Подсъдимият би трябвало да обезщети за претърпените неизмуществени вреди наследниците на жертвата /граждански ищци/ с общо 350 хиляди лева

Като извърши цялостна инспекция на обжалваната присъда, Апелативният съд взе поради обстоятелствата. Подсъдимият и дамата живеели в Германия, от време на време – в общуване. Там проверяващи установили, че дъщерята на дамата е претърпяла побой и прокуратурата образувала дело против двамата за опит за ликвидиране. Мюрсел и Ангелка се върнали в родината си за малко. Мъжът уговорил свои близки да кажат на роднините й, че е избягала, освен това със забележителна сума негови пари. В това време дамата била в дома на негови родственици. На 25 януари им подсъдимият споделил, че си потеглят за Германия. Той, Ангелка и брат му отпътували с кола. Мюрсел й блъснал пестник и я душил. Извел я от автомобила, само че се върнал самичък. С друга кола минал Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост – Русе. Разследването почнало след инцидентното разкриване на натрупа на младо момиче 40 дни по-късно. Аутопсията посочила, че 22-годишната Ангелка е умряла от тежка черепно-мозъчна контузия. Съдът е безапелационен - никой с изключение на подсъдимия не е имал причина да я убива. А неговият претекст е делото в Германия.

Производството пред актуалната инстанция стартира през 2020 г.  Делото бе неведнъж отлагано, поради болести на страните и състава, по искане на отбраната и поради честата промяна на юристите на подсъдимия по негова воля. Съдът назначи две съдебно-медицински експертизи. Вещите лица потвърдиха, че Мюрсел физически е бил в положение да подвига и реалокира обилни тежести – дарба, която отбраната оспорваше.

Като обширно прегледа всички доказателства, въззивната инстанция стигна до безспорния извод, че жертвата е била съзнателно умъртвена от Мюрсел А. вечерта на 25 януари, откакто той й нанесъл удари със забележителна мощ. Извършил е действието с директен предумисъл. За това приказват броят на ударите в жизненоважна част на тялото, захвърлянето на потърпевшата в безпомощно положение на отдалечено място през зимата, където вероятността да бъде открита е съвсем нулева. Съдът регистрира авансово измисления и осъществен сюжет с " бягството “ на дамата и въвеждането в илюзия на околните й и полицейските чиновници за това.

Настоящият правосъден състав не счита наказването за прекалено. Подсъдимият има 7 предишни осъждания, в това число като малолетен. През живота се не е бил трудово зает. Създаденият проект за убийството демонстрира неговата комбинативност, само че и изключителната незаконна непримиримост при гонене на крайната цел. Всички данни за личността и дейностите му дадоха съображение на Апелативния съд да одобри, че се касае за субект с извънредно висока социална заплаха. Характеристиките на действието и на причинителя постановат той да бъде отхвърлен от обществото за оптимално дълъг интервал, се показва в претекстовете.

Решението, потвърждаващо доживотната присъда на Мюрсел А., направил преднамерено ликвидиране, може да се апелира пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР