Апелативен съд – Варна отхвърли жалбата на обвиняем срещу определение

...
Апелативен съд – Варна отхвърли жалбата на обвиняем срещу определение
Коментари Харесай

Варненец, отвлякъл и заплашил с убийство приятелката си

Апелативен съд – Варна отхвърли жалбата на обвинен против определение на Варненския областен съд, с което е била оставена без почитание молбата му за смяна на мярката за неотклонение. Николай А. е притеглен към наказателна отговорност за това, че на 31 май е отвлякъл дамата, с която съжителства и й е отправил закани с ликвидиране. Деянията са осъществени в изискванията на домашно принуждение, напомня Апелативен съд - Варна.

Защитата сложи под въпрос обвиняването в похищение. Процесуалният представител изясни, че двойката съжителства на фамилни начала от 10 години и упражненото принуждение е било двустранно. Мъжът и дамата не престават да са дружно и сега, включително с ежеседмични свиждания. Обвиняемият не е осъждан и е единственият, който финансово се грижи за общото им дете.

Представителят на Апелативната прокуратура напомни, че потърпевшата е подала над 10 сигнала против същото лице за същите действия – нанасян побой.

Разследващите са образували преписки, само че тя е оттегляла жалбите си. Между 2017 и 2022 година дамата има 5 медицински свидетелства за телесни увреждания, породени й от обвинения. Настоящият случай на домашно принуждение се отличава с нескончаем тормоз и обвързаност на жертвата към причинителя, заключи прокурорът.

Апелативният съд взе поради, че и двете повдигнати обвинявания са за тежки умишлени закононарушения, които законът санкционира с отнемане от независимост. Много са доказателствата, подкрепящи обоснованото съмнение за авторството на действията. Реални са рисковете както от укриване, по този начин и от осъществяване на закононарушение. До месец май обвиненият е живеел с потърпевшата, а за адреса му по-късно няма данни. Той не има жилище. Чистото му правосъдно минало не е мотив против заплахата да извърши закононарушение. Липсата на осъждания не може да се опълчи на обстоятелството, че е упражнявал върху приятелката си редовно физическо принуждение от 2017 година От свидетелски показания е открито, че майката на детето също поставя грижи за него – т.е. няма обществени аргументи, които да постановат изменение на мярката.

С тези причини Апелативният съд удостовери задържането под стража на 39-годишния Николай А., упрекнат в похищение и закани по отношение на дамата, с която съжителства, осъществени в изискванията на домашно принуждение. Определението не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР